<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Papa Franjo: Albanija zemlja mučenika

Papa Franja je danas u Tirani osudio ekstremističko zloupotrebu religije radi opravdavanja nasilja i kazao da Albanija danas predstavlja primjer vjerske harmonije.

21. septembar 2014, 12:00

 Obraćajući se albanskom predsjedniku Bujaru Nišaniju, drugim državnim zvaničnicima i diplomatskom koru, papa je istakao da Albanija za svijet predstavlja "nadahnjujući primjer" međuverske harmonije, pokazujući da je koegzistencija hrišćana i muslimana ne samo moguća, već i korisna za razvoj zemlje.

''To je posebno slučaj u ovim vremenima u kojima ekstremističke grupe izopačuju autentični vjerski duh i gdje se vjerske razlike izobličuju i instrumentalizuju", dodao je on na početku jednodnevne posjete Albaniji.

"Neka se niko me smatra božjim 'oklopom' dok planira i sprovodi djela nasilja i ugnjetavanja", istakao je papa Franja u svom govoru u predsjedničkoj palati u Tirani.           

Predsjednik Nišani je zahvalio papi što je Albanija njegova prva evropska destinacija, ocijenivši da je papina posjeta istorijski događaj za sve Albance.

"Među nama nema netolerancije i ekstremizma, već uzajamnog poštovanja prenošenog iz generacije u generaciju. Od ateističke zemlje, pretvorili smo se u zemlju vjerske slobode", dodao je on.

Papa je, sa svoje strane, podsjetio na progone vjernika u Albaniji, rekavši da je to "zemlja mučenika" i, podsjećjajući na orla kao nacionalni simbol Albanije, dodao:

"Ne zaboravite vaše rane, ali ih ne osvećujte. Idite napred, leteći na nadama velike budućnosti".

To je prva papina pojseta nekoj većinski muslimanskoj zemlji od kako je počelo nasilje ekstremista Islamske države nad hrišćanima u Iraku. 

Obezbjeđenje je bilo neuobičajeno jako, zbog izvještaja da bi ekstremisti obučeni u Iraku i Siriji, koji su se vratili u zemlju, mogli da planiraju napad na poglavara Rimokatoličke crkve.

Albansko Ministarstvo unutrašnjih poslova obećalo je "maksimalnu bezbjednost", dodajući da je raspoređeno 2.500 policajaca i da su pojačane patrole na graničnim prelazima, prenijela je agencija AP.

Glavni bulevar u Tirani ukrašen je zastavama Albanije i Vatikana, kao i fotografijama 40 sveštenika koji su proganjani ili pogubljeni pošto je Enver Hodža 1967. godine proglasio Albaniju prvom ateističkom zemljom na svijetu.

U Tirani su postavljeni bilbordi s fotografijom nasmijanog pape, s uzdignutom rukom i porukom: "Poručcujem svim ljudima: moguće je raditi zajedno!".

Povodom posjete, prodavci nude posebne suvenire, a albanska pošta štampala je markicu sa slikom pape.

Irački ambasador u Vatikanu upozorio je da bi 77-godišnji poglavar Rimokatoličke crkve mogao da se nađe u opasnosti od pripadnika Islamske države, pošto je Sveta stolica podržala američke vazdušne napade na ciljeve džihadista u Iraku, što je rijedak izuzetak u njenoj miroljubivoj politici rešavanja sukoba.

Vatikan je, međutim, poručio da će zadržati iste mjere bezbjednosti kao i prilikom ostalih posjeta, tokom kojih papa ima običaj da se miješa i pozdravlja s okupljenim narodom.

Papa planira da krajem novembra pojseti i Tursku.

Papa Jovan Pavle Drugi je Albaniju posjetio 1993. godine.