<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Eksplodirala tvornica oružja nakon topničkog napada Ukrajinaca

Napetosti u Donjecku

U topničkom napadu na tvornicu oružja pod kontrolom proruskih pobunjenika koja se nalazi blizu separatističkog uporišta u Donjecku u subotu je došlo do eksplozije samo nekoliko sati nakon potpisivanja memoranduma između proruskih pobunjenika i predstavnika ukrajinske vlade.

22. septembar 2014, 12:00

 Gradonačelnik Donjecka potvrdio je da je tvornica eksploziva smještena u sjeverozapadnom predgrađu Donecka pogođena jutros u topničkom napadu, nakon čega je uslijedila druga snažna eksplozija oružja koje je ondje uskladišteno.

Jedan od čelnih ljudi predgrađa Vorošilovski Ivan Prihodko kazao je da je u pogođenoj tvornici bilo uskladišteno oko 2,5 tone eksploziva koji na sreću nije eksplodirao. Šteta je prilično velika, no nije bilo ljudskih žrtava, rekao je Prihodko.

Tvornica datira iz sovjetskog razdoblja i u vlasništvu je ukrajinskog državnog koncerna Ukroboronproma. Nalazi se u području koje trenutačno pod kontrolom drže pobunjenici. Od zračne luke Donjeck koja je pod kontrolom ukrajinske vojske udaljena je desetak kilometara.

Memorandumom potpisanim u noći na subotu predviđeno je uvođenje tampon zone duge 30 km s jedne i druge strane linije bojišnice.