<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Kerry spreman prihvatiti pomoć Teherana u borbi protiv IS-a

Američki državni tajnik

Američki državni tajnik John Kerry i njegov iranski kolega Mohamed Džavad Zarif razgovarali su u nedjelju u New Yorku o "prijetnji" džihadista Islamističke države (IS) u Iraku i u Siriji, rekao je jedan američki diplomat.

22. septembar 2014, 12:00

Taj susret na veoma visokom nivou između dviju vlada koje su prije 34 godine prekinule diplomatske veze, rezultat je spremnosti koju Washington ovih dana pokazuje da razgovara s Teheranom o načinu borbe s ultraradikalnim sunitima IS-a. 

Dvojica ministara su se sastala u elitnom njujorškom hotelu, prije zasjedanja UN-ove glavne skupštine iduće sedmice. Na istom mjestu je prije tačno godinu dana počelo službeno i javno približavanje dviju zemalja u okviru iranskog nuklearnog programa. 

Kerry i Zarif su u nedjelju više od sat vremena razgovarali o pregovorima skupine 5+1 (SAD, Francuska, Velika Britanija, Kina, Rusija i Njemačka) i Teherana, kojih se jedan krug održao ovih dana u New Yorku. U razgovoru su se dotaknuli "ostvarenog napretka i posla koji još moraju dovršiti", rekao je čelnik State Departmenta. 

U okviru pregovora o nuklearnom programu - o kojemu se krajem novembra treba postići konačan dogovor - dvojica ministara vanjskih poslova su razgovarala o "prijetnji skupine ISIL-a", dodaje taj američki diplomat. 

Dogovorili su se da će se, "bude li potrebno", ponovo vidjeti u New Yorku iduće sedmice. 

Kerry je već pružio ruku Iranu u petak na sjednici UN-ova Vijeća sigurnosti, ocijenivši da Iran može imati "ulogu" u borbi s džihadistima IS-a. No nema govora da će Teheran službeno i javno sudjelovati u međunarodnoj koaliciji protiv IS-a, napose zbog svoje vojne podrške sirijskom režimu.

Američki državni tajnik je rekao da se protivi bilo kakvoj saradnji i "vojnoj koordinaciji" sa šijitskim Iranom, neprijateljem IS-a u vezi s tim pitanjem, ali da je spreman za "nastavak diplomatskih razgovora s Teheranom", prenosi Hina.