<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

PRIJETI EKOLOŠKA KATASTROFA Teški metali stigli do Drine

Jalovina iz nekadašnjeg rudnika antimona „Stolice“ u Kostajniku, koja je krenula dalje rijekom Korenitom prema Jadru, stigla je i do Drine. Ovo je potvrđeno u Gradskom veću Loznice, koje je za danas zakazalo vanrednu sjednicu.

22. septembar 2014, 12:00

 - Na osnovu najnovije analize uzoraka vode sa četiri mjerne stanice, u Kostajniku, na samom izlivanju jalovine, u rijeci Koreniti prije ulivanja u Jadar, u selu Bradić u reci Jadar, i u Jelavu na samom ulivanju Jadra u Drinu, nalazi su više nego poražavajući. Gvožđe, olovo, kadmijum, cink, bakar, arsen, živa, antimon i mangan, koji se nalaze u kategoriji od 1 do 4, u većini uzoraka ovdje su van te klase. Praktično, znatno više od količina koje se uopšte i mjere. Prisustvo teških metala koji teku i Drinom su toliko evidentni da je dovoljno da se u cijelom kraju proglasi ekološka katastrofa - potvrdio je Janko Aleksić, član Gradskog vijeća. 

On objašnjava da grad ne želi da upire prst u bilo koga pojedinačno, već da se problem što prije počne rješavati. 

Na vanrednu sjednicu Gradskog vijeća pozvani su predstavnici resornih ministarstava, načelnik Mačvanskog okruga, načelnik Sektora za vanredne situacije, udruženja ekologa, ribolovaca i lovaca, a prije početka biće prikazan i kratak film o dešavanjima izazvanim curenjem jalovišta od sredine maja.