<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

7 nerealnih stvari koje roditelji očekuju od djece

Roditeljstvo jeste divno, ali djeca s vremena na vrijeme umiju i da opterete roditelje više nego što su oni očekivali. Ali i roditelji umiju da budu prezahtjevni sa svojim očekivanjima. Ovo su nerealistične stvari koje roditelji očekuju od djece.

22. septembar 2014, 12:00

1) DA UVIJEK BUDU DOBRO RASPOLOŽENA

Nijedan roditelj ne voli kad mu je dijete neraspoloženo. A naročito im teško pada kad ih dijete dočeka neraspoloženo kad se vrate s posla. I djeca imaju svojih problema: nezgodnog vršnjaka, nervoznog učitelja ili nešto slično – dječije, ali za njih veliko. Razumite svoju djecu i shvatite da i oni imaju problema. Djeca vam ne mogu uvijek biti raspoložena i vi to morate da shvatite. Ali ako vam je dijete konstantno neraspoloženo, to je druga stvar.

2) DA UVIJEK BUDU NAJBOLJA U ŠKOLI

Prirodno je da želite da vam dijete bude dobro u školi i da bude doktor ili advokat ili nešto treće. Ali svako dijete želi nešto drugo i ima svoje limite. Vaš posao je da usmjerite svoje dijete, a ne da ga kažnjavate zato što nije najbolje ili onakvo kakvo vi želite da bude. Ni vi sigurno niste savršeni.


3) DA NIKAD NE ZABRLJAJU

Svima se dešava da pogriješe, pa i djeci. Greške se dešavaju i najboljima. Razbijeni tanjir će se lako kupiti, kao i izgubljena igračka nekog drugog djeteta. Samo mirno i staloženo postupajte sa svojom djecom.

4) DA BUDU ZAHVALNA NA ONOME ŠTO DOBIJAJU

Svi roditelji se trude da obezbijede svojoj djeci sve neophodno i više od neophodnog i skoro svi potrebe svoje djece stavljaju ispred svojih potreba. I tako i treba da bude. Čak i ako vam ne kažu koliko su vam zahvlana, vaša djeca će vam uvijek biti zahvalan duboko u sebi, ali samo ako im pored materijalnih stvari podarite i sebe i svoje vrijeme.


5) DA IGNORIŠU NAČIN NA KOJI SE OPHODITE JEDNO PREMA DRUGOM

Vaša djeca sve vide i upijaju više nego što vi mislite. Čak i kada se svađate u privatnosti, djeca najčešće znaju. Način na koji se ponašate jedno prema drugom uticaće na to kakva će djeca biti u odraslom dobu. Nemojte kritikovati i vrijeđati jedno drugo pred djecom ako ne želite da ih povrijedite i da im date negativan obrazac ponašanja.

6) DA UVIJEK OPRAŠTAJU

Ne možete očekivati da vam djeca uvek opraštaju za vaše ispade. Možda su vam djeca mnogo tolerantna, ali i oni imaju limit. Postoje teške situacije kao što su razvod, problemi sa novcem, stres na poslu i mnoge druge stvari koje mogu da izmaknu kontroli. Ali morate da naučite da se sa svakom situacijom izborite na najbolji mogući način. U teškim vremenima morate misliti i o tome kako sve što se dešava utiče na djecu i pomoći im da kroz sve prođu kao da se ništa ne dešava.


7) DA RADE ONO ŠTO KAŽETE, A NE ONO ŠTO I VI RADITE

Djeca od roditelja uče kako da se ponašaju. Kada se radi o roditeljstvu, djela su važnija od riječi, jer se djeca ugledaju na vas.

Morate pustiti djecu da budu djeca i da ispolje sebe. Ne pokušavajte da ih ukalupite i ne tražite od njih da budu savršena. Vaš posao je da ih usmjeravate i da budete tu za njih.