<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Besima Borić: Žene su vrlo angažovane, ali ne dovoljno vidljivo

BUKA INTERVJU

Politika je surov prostor za žene, pa se one radije odlučuju na građanski aktivizam, uglavnom kroz NVO. Ali nikako da napravimo korak dalje i ukažemo na istinske vrijednosti onog što su žene uradile i doprinos koji su dale i daju ga u kontinuitetu.

23. septembar 2014, 12:00

Besima Borić, članica Predsjedništva SDP BIH, zastupnica u Parlamentu FBIH, i kandidatkinja za Parlament FBIH na izborima 2014.

Sa njom smo za portal BUKA razgovarali o ženama u politici, njihovom angažmanu i onome šta žene mogu da urade u bh političkom životu.

Kakav je, po Vašem mišljenju, položaj žena u našem društvu?

I žene i muškarci danas dijele sudbinu nezavidne situacije koju živimo u BIH. I u političkoj i ekonomskoj i socijalnoj sferi žene nose mnogo veći teret, jer je težina života i briga o porodici, uglavnom, na njihovim plećima. Njihovi pokušaji da budu aktivnije uključene u javni život jeste, zapravo, doprinos da brže nađemo rješenja nagomilanih problema. Ništa od toga ne ide jednostavno.

Koji su Vaši motivi za bavljenje politikom? Šta želite postići svojim angažmanom?

Još u mladim danima sam shvatila da je prostor političkog djelovanja za mene vrlo izazovan jer pruža mogućnost konkretnog djelovanja i uticaja na bitne životne tokove i promjene koje mogu koristiti svima. Za mene je to način borbe za javni, društveni i svaki drugi boljitak građana i građanki kao i države u cjelini.

Kako biste ocijenili politički angažman žena kod nas? Jesu li žene dovoljno aktivne u politici (unutar stranaka, kroz građanski aktivizam, kao glasačice)?

Puno je urađeno na tome da žena bude više u svim sferama života, posebno na javnoj sceni. I žene su vrlo angažirane, ali ne dovoljno vidljivo. Politika je surov prostor za žene, pa se one radije odlučuju na građanski aktivizam, uglavnom kroz NVO. Ali nikako da napravimo korak dalje i ukažemo na istinske vrijednosti onog što su žene uradile i doprinos koji su dale i daju ga u kontinuitetu.

Imamo li dovoljno žena na bitnim, odlučujućim, pozicijama?

Poznata je činjenica da žena nema ni blizu zadovoljavajućeg broja na bitnim pozicijama. O tome, uglavnom, samo pričamo! Malo je istinskog djelovanja unutar stranaka, a i šire da se ovo promijeni. Tu je uvijek gužva pred golom, u pravilu na štetu žena. Potrebno je mnogo radikalnije djelovanje i mehanizmi koji bi ovaj omjer promijenili.

Na koji način, po vašem mišljenju, žene koje su trenutno na visokim pozicijama (Premijerka RS, na ministarskim pozicijama, direktorice u lokalnim i republičkim institucijama) doprinose politici, ali i boljem položaju žena uopšte?

Žene na visokim pozicijama su vrlo izložene analizama uz puno  neizbježnih komentara. Sa jedne strane to je prava prilika da pokažu šta to nose novo i drugačije u odnosu na muškarce, ali sa druge to nosi i rizik jer se bilo kakva greška knjiži ženi višestruko nakon čega ide generaliziranje tipa ”eto vam žene na poziciji”. I opet kažem, niko se neće potruditi da istinski analizira pozitivne učinke rada žena koje obnašaju istaknute funkcije. Što bude više žena na odgovornim pozicijama, to će brže otvarati put i drugima i vremenom to više neće biti vijest.

Da li smatrate da veći politički angažman žena može doprinijeti društvenim promjenama i na koji način?


Ja sam u to ubijeđena, ne samo što iz povećanog kvantiteta uvijek možemo imati i bolji kvalitet, nego zato što vidim da se političarke u najvećem broju bave životnim problemima i nude konkretna rješenja, jer i same nose odgovornost života i odgovornost za budućnost.

Na koji način se Vi nosite sa činjenicom da živimo u dominantno patrijarhalnom društvu i da se politika još uvijek smatra “muškim poslom”?

Možete biti i početnica i prekaljena i iskusna političarka, ali težinu borbe kao žena u politici osjećate žestoko i kontinuirano. Moje dugo trajanje me naučilo kako se nositi sa mnogim situacijama, ali me, na sreću, nije obeshrabrilo. Nastojim imati stav o stvarima i problemima i sačuvati ga. To je,zapravo, najteže za jednu političarku. To se često skupo plaća i ne čudim se ženama koje odustaju.

Činjenica je da su svi lideri političkih stranaka u BiH muškarci. Koliko to ostavlja prostora ženama za djelovanje u politici?

Žene bježe u drugi red, na žalost. Puno je razloga za to. Moramo i to promijeniti, a to bi tražilo žensku organiziranost i solidarnost, koja je često upitna. No, bez obzira na muške lidere, uvijek ima prostora za političko djelovanje, ako smo tome posvećene i ako se dobro organiziramo.

Koja žena Vam je uzor u politici?

Svaka koju prepoznam kao “Ženu sa stavom!”

Zašto treba glasati za žene?

Glasanje za ženu je snažna podrška opredjeljenju da smo ravnopravni, da svima podjednako treba dati šansu i da žene u toj utakmici ne treba da su podcijenjene i zaboravljene. Osim toga, glasajući za žene, ulažemo u dobru investiciju koja neće biti promašena i koja će nam u nastavku otvarati brže šanse za bolji život i sigurniju budućnost.

Vezan tekst

Ivana Sandić: Političari se ponašaju kao holivudske zvijezde i izgubili su kompas

Tokom predizborne kampanje portal BUKA objavljuje serijal intervjua sa kandidatkinjama za ovogodišnje izbore u Bosni i Hercegovini, a kako bi našim čitaocima predstavili izbornu ponudu koja im se nudi.

Intervjue objavljujemo u integralnoj verziji, bez uređivačkih intervencija.

Ostale intervjue pogledajte u rubrici Ženska prava i Izbori u BiH.