<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Mirela Kajkut: Glasajmo za žene, glasajmo za promjene!

Razgovarali smo sa Mirelom Kajkut, kandidatkinjom za narodnog poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske ispred Srpske demokratske stranke.

23. septembar 2014, 12:00

Mirela Kajkut je rođena 1986. godine. Završila je Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Banjoj Luci 2010. godine, a magistrirala 2013. godine. Najmlađi je magistrant ovog fakulteta.Trenutno je na doktorskim studijama. Predsjednik je Resornog odbora za poljoprivredu i razvoj sela GO SDS Banja Luka.

Kakav je, po Vašem mišljenju, položaj žena u našem društvu?

Žene danas nisu samo majke i domaćice, već su i ljekari, profesori, menadžeri, a i političari. Položaj žena u našem društvu je u odnosu na ne tako davnu prošlost zaista bolji. Nismo ni blizu Islanda, gdje su žene zastupljene preko 50% u političkim i društvenim funkcijama, ali nadam se da će se vremenom i kod nas situacija promijeniti.

Koji su Vaši motivi za bavljenje politikom? Šta želite postići svojim angažmanom?

Ono što je mene motivisalo da se uključim u politički život jeste želja za promjenama, želja da nam svima bude bolje. Ako budemo sjedili, čekajući da se desi čudo i da "kriza prođe", sigurno nećemo uspjeti. Svojim angažmanom želim pokazati da znanjem i resursima kojima raspolažemo, našu Republiku Srpsku možemo da pozicioniramo tako da ona bude zemlja u kojoj natalitet raste, a ne opada, gdje je razvijena održiva poljoprivredna proizvodnja, gdje postoji radno mjesto od kojeg može da se živi, da izvozimo naše proizvode, da nam sela budu naseljena, a ne da nam škole budu prazne. Ne smijemo dozvoliti da u bogatoj zemlji živimo siromašno. 

Kako biste ocijenili politički angažman žena kod nas? Jesu li žene dovoljno aktivne u politici (unutar stranaka, kroz građanski aktivizam, kao glasačice)?

Kod nas postoji predrasuda da žena ne može istovremeno da se bavi politikom, da ima uspješnu karijeru i da bude dobra majka. Žene u svakodnevnom životu uspješno balansiraju između višestrukih obaveza. Raduje me to što se sve više žena u Republici Srpskoj uključuje u politički život i to je znak da postajemo dio evropskog društva, gdje je žena u politici isto cijenjena kao i njene kolege muškarci.

 Imamo li dovoljno žena na bitnim, odlučujućim, pozicijama?

Mislim da bi taj broj mogao da bude veći. Žene koje su na važnim političkim, ali i društvenim funkcijama pokazuju da su sposobne da se uhvate u koštac sa svakom vrstom odgovornosti i problema.

Na koji način, po Vašem mišljenju, žene koje su trenutno na visokim pozicijama doprinose politici, ali i boljem položaju žena uopšte?

Svaka žena koja se nađe na funkciji koja od nje zahtjeva da bude stručnjak, političar i diplomata pokazuje društvu kolika je snaga žene i njena sposobnost da uspješno obavlja i najodgovornije funkcije. Svakako da žene koje su na visokim pozicijama doprinose boljem položaju žena, jer svojim primjerom, ali i zalaganjem stimulišu druge da se uključe u političke tokove, a isto tako se bore za prava žena.

Da li smatrate da veći politički angažman žena može doprinijeti društvenim promjenama i na koji način?

Apsolutno sam saglasna da žene mogu doprinijeti društvenim promjenama. Žene drugačije posmatraju stvari, jer pored toga što su društvena bića, žene imaju  biološku ulogu da budu majke. Odgovornost i briga žene prema porodici, čiji je stub, sigurno su osobine koje donose dobro svima. 

Na koji način se Vi nosite sa činjenicom da živimo u dominantno patrijarhalnom društvu i da se politika još uvijek smatra “muškim poslom”?

Od nas samih zavisi kako ćemo iskoristiti priliku koju dobijemo. Žene svojim primjerom pokazuju da politika nije samo muški posao i da mogu vrlo uspješno da se nose sa funkcijama koje su im dodjeljene.  

Činjenica je da su svi lideri političkih stranaka u BiH muškarci. Koliko to ostavlja prostora ženama za djelovanje u politici?

Postoji određen broj žena u politici koje su dovoljno sposobne i odvažne da budu lideri svojih političkih partija. Iskreno se nadam da će u budućnosti jednu od političkih partija voditi žena. 

Koja žena Vam je uzor u politici?

Imam veliko poštovanje prema ženama iz naše prošlosti koje su ostavile jak uticaj na tadašnje, ali i današnje društvo kao što su: Elenor Ruzvelt koja je imala karijeru prije nego što je postala Prva dama i koja je srušila mnoge tabue koji su vladali u to vrijeme i Emili Marfi koja je bila prvi žena sudija u Britanskom carstvu i koja se borila za prava žena sve do svoje smrti. 

Zašto treba glasati za žene?

Zato što su žene istrajnije, upornije, odlučnije, racionalnije i zato što je došlo vrijeme da vidimo kako će žene voditi našu državu, jer su muškarci to već pokazali. Glasajmo za žene, glasajmo za promjene!

Tokom predizborne kampanje portal BUKA objavljuje serijal intervjua sa kandidatkinjama za ovogodišnje izbore u Bosni i Hercegovini, a kako bi našim čitaocima predstavili izbornu ponudu koja im se nudi.

Intervjue objavljujemo u integralnoj verziji, bez uređivačkih intervencija.

Ostale intervjue pogledajte u rubrici Ženska prava i Izbori u BiH.