<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

SAD zračnim napadima gađa položaje IDIL-a

Sirija

Vojska Sjedinjenih Američkih Država i saveznici počeli su zračne napade na položaje militanata IDIL-a u Siriji, javlja Anadolu Agency (AA).

23. septembar 2014, 12:00

 "Mogu potvrditi da vojska Sjedinjenih Amričkih Država i snage zemalja saveznica avionima lovcima bombarderima iz zraka i raketama Tomahawk sa kopna gađa položaje militanata IDIL-a u Siriji", rekao je glasnogovornik Pentagona John Kirby.

"Odluku o zračnom napadu rano jutros izdalo je Centralno zapovjedništvo snaga SAD-a pod nadležnošću Vrhovnog zapovjedništva. Više detalja u vezi sa napadima poslije ćemo saopćiti", rekao je Kirby naglašavajući da za sada neće davati više informacija jer su napadi u toku.

Američki mediji prenose da u zračnim operacijama protiv IDIL-a u Siriji pored SAD-a učestvuje i pet arapskih zemalja.

Kako se navodi u vijestima američke novinske agencije AP zvaničnici SAD-a dali su medijima informacije pod uslovom da ne objavljuju imena, te da su napadi na IDIL-ove položaje u Sirji na kampove za obuku vojnika, centre za logistiku i druge važne položaje počeli u večernjim satima te da u napadima učestvuje i pet arapskih zemalja.

Zvaničnici su saopćili da pored SAD-a u napadima učestvuju i Bahrein, Katar, Saudijska Arabija, Jordan i Ujedinjeni Arapski Emirati.

U vijestima se navodi da je jedan dio napada izvršen na komandni centare u Rakki.

Od augusta pa do sada vojska SAD-a izvršila je 190 zračnih napada na položaje IDIL-a u Iraku. Zračne operacije vojske SAD-a proširene su napadima na položaje IDIL-a u Siriji.