<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Anonymousi objavili rat Islamskoj državi (video)

Kritikovali i SAD za krizu

Hakerska grupa Anonymous objavila je ''cyber rat'' ekstremističkoj grupi Islamska država, u intervjuu koji je danas emitovala televizija France 24.

23. septembar 2014, 12:00

 Prvi razlog za otpočinjanje operacije protiv Islamske države je, kako je maskirani predstavnik hakerske organizacije objasnio putem video linka, da se javnosti predoči koliko je urgentna situacija u Iraku, kao i da ta ekstremistička grupa ne predstavlja islam.

"Islamska država veći dio aktivnosti sprovodi putem društvenih mreža. Zato smo odlučili da ih ne napadnemo direktno, već da napadnemo njihovu ideologiju, i to objektivnim i logičnim argumentima", objasnio je, dodavši da je cilj Anonymousa da javnosti predoče da su to obični "kriminalci i lažljivci" koji iskrivljuju svoju vjeru.

"Naveli smo islamska pravila ponašanja, koja ne podrazumijevaju napade na ratne zarobljenike niti napade na ministarstva, i podsjetili da svako ko ta pravila ne poštuje treba da bude isključen iz zajednice", rekao je predstavnik hakerske grupe i istakao da ta objašnjenja radikalno mjenjaju uticaj Islamske države na društvenim mrežama.

On je, također, rekao da grupa Anonymous smatra da su Sjedinjene Američke Države "direktno i indirektno doprinijele ovoj krizi".

"Planiramo da napadnemo nekoliko zemalja za koje se zna da finansijski podržavaju Islamsku državu, uključujući Tursku i Saudijsku Arabiju", kazao je član Anonyumousa i podsjetio da je hakerska grupa već upozorila te zemlje da će, ako nastave sa podrškom, morati da uništi njihovu virtuelnu infrastukturu.

"I da, imamo ljude koji to mogu da urade", poručio je.

Islamska država je nedavno objavila nekoliko video snimaka na Internetu u kojima promoviše radikalni islam i prikazuje pogubljenje talaca, uključujući dvojicu američkih novinara.