<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Dijete oboljelo od ebole ugrizlo bolničara

Sierra Leone

Jedan strani bolničar kojeg je u Sierra Leoneu ugrizlo dijete oboljelo od ebole prebačen je u ponedjeljak u Ženevu, saopćila je švicarska vlada ocijenivši da je "vrlo slab" rizik da ova osoba bude zaražena.

23. septembar 2014, 12:00

 Ovaj bolničar, koji radi za jednu međunarodnu organizaciju, stigao je u Švicarsku privatnim letom i primljen je u Univerzitetske bolnice u Ženevi koje su pripremljene za prihvat sumnjivih slučajeva.

" Prva ispitivanja su pokazala da nije zaražen virusom ebole" -  saopćila je vlada i dodala da će bolničar biti pod nadzorom tri sedmice, što je maksimalno vrijeme inkubacije.

Bolničara je u subotu ugrizlo dijete zaraženo virusom u jednoj bolnici u Sierra Leioneu, ali kako je imao sigurnosno odijelo ugriz nije izazvao vidljivu ranu.

On je vraćen "iz predostrožnosti", a povratak je organizirala međunarodna organizacija čije je sjedište u Ženevi, navodi se u saopćenju ali se ne precizira ime organizacije.

U epidemiji ebole u zapadnoj Africi umrle su najmanje 2.793 osobe od 5.357 zaraženih od početka godine, navodi se u posljednjem izvještaju Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) objavljenom 18. septembra.