<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Amerika je kriva za nastanak IDIL-a

Kritike iz Malezije

Bivši premijer Malezije Mahathir Mohamad napisao je danas na svom blogu kako su Sjedinjene Američke Države (SAD) odgovorne za nastanak Islamske države (IDIL), prenosi Anadolu Agency (AA).

23. septembar 2014, 12:00

 "Kako je nastao IDIL? Isto kao i talibani, njih su napravile Sjedinjene Američke Države", istakao je Mahathir Mohamad. 

Bivši premijer dalje navodi da SAD podržavaju sunitske pobunjenike u Siriji kao protivnike pristalica režima Bashara al-Assada  zbog toga što se, kako tvrdi "Amerikanci boje porasta broja Šiita, islamske grupe koja se protivi Zapadu". 

Pozivajući se na ratove u Afganistanu i Iraku, bivši malezijski premijer kritikovao je SAD koje prema njegovim riječima nisu naučile na prijašnjim greškama. 

"Nakon deset godina rata koji ih je skupo koštao, uspjeli su samo u tome da uspostave vlast muslimanskih ekstremista", napisao je bivši premijer Malezije.

On je također okrivio uplitanje SAD na Bliski Istok nakon čega je IDIL zarobio američke novinare. 

Nazivajući Amerikance "naivnima" jer misle da se američka politika zalaže za prijateljsku demokratiju, kazao je kako su "podrškom Izraelu i antiislamskoj politici" samo dodatno pojačali "antiamerički semitizam".