<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

U RS iz godine u godinu raste broj oboljelih od karcinoma

Zdenka Gojković

U Republici Srpskoj iz godine u godinu raste broj oboljelih od karcinoma, a prema posljednjim podacima, riječ je o oko 6.000 ljudi godišnje, rekla je kandidat Socijalističke partije za Narodnu skupštinu Republike Srpske Zdenka Gojković.

23. septembar 2014, 12:00

 Gojković je na radionici o zdravim stilovima života i prevenciji bolesti, koju je organizovao Aktiv žena Gradskog odbora SP Banja Luka, istakla značaj ranog otkrivanja karcinoma.

Ona je napomenula da postoje karcinomi koji se na vrijeme mogu otkriti i tako se može izbjeći skupo liječenje. "Ali, daleko je važnije da će takav čovjek duže i kvalitetnije da živi", rekla je Gojković.

Prema njenim riječima, danas u svijetu postoji dosta savremenih lijekova, a nisu cistostatici, već je riječ o biološkoj terapiji, odnosno veoma efikasnoj vakcini prilikom liječenja ovih bolesti.

"U Republici Srpskoj imamo veoma malo takvih lijekova i moramo se boriti da  imamo takvih lijekova i da ih omogućimo našim pacijentima", dodala je Gojković.