<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Oko 100 demonstranata uhapšeno na demonstracijama u Njujorku

NJUJORK

Oko 100 demonstranata uhapšeno je u Njujorku tokom demonstracija organizovanih zbog klimatskih promjena.

23. septembar 2014, 12:00

Na stotine demonstranata sinoć je tokom protestne šetnje finansijskom četvrti njujorškog Menhetna optužilo Volstrit da finansira klimatske promjene.

Demonstranti su na nekoliko sati prekinuli saobraćaj na Menhetnu, a kada je okončano trgovanje na Njujorškoj berzi, pokušali su da pomjere metlane šipke postvljene ispred zgrade da bi ih spriječile da joj priđu, tada je policija upotrebila biber sprej i odvratila demonstarnte da uđu u zgradu.

Nakon toga policija je "razbila" okupljanje demonstranata, ali je neokoliko njih sjedeći protestovalo nedaleko od Vol strita, da bi ih policija kasnije odvodila jednog po jednog.

Ukupno je uhapšeno 100 demonstranata, a troje je pritvoreno ranije tokom dana, saopštila je policija, a broj su potvrdili i organizatori protesta, prenio je Rojters.

Demonstracije su organizovane dan nakon skupa "Poplava Volstrita" na kome je, kako se procjenjuje, učestvovalo oko 3.000 ljudi, prenio je AFP.

Organizatori su naveli da je protest sazvan da se suoči s uzrocima klimatske krize - ekonomskog sistema zasnovanog na eksploataciji vojnih zajednica, radnika i prirodnih resursa.

U pratnji demonstranata bio je i četiri i po metara veliki balon na naduvavanje i pano razvijen na 91 metar na kome je pisao naziv protesta "Poplava Volstrita".

Protest je usljedio samo dan pošto je na desetine hiljada okupljenih širom svijeta zatražilo hitnu akciju za zaustavljanje klimatskih promjena.