<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Josipović: Hrvatski vojnici neće ratovati protiv džihadista

ZAGREB

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović rekao je da Hrvatska neće slati vojsku u borbu protiv "Islamske države" i da je u političkom smislu dio međunarodne koalicije u borbi protiv ove terorističke grupe.

23. septembar 2014, 12:00

Hrvatskoj javnosti treba jasno reći - mi niti imamo vojsku ondje, niti je namjeravamo slati, niti smo angažovani na bilo koji drugi način. Mi smo u političkom smislu dio te koalicije", rekao je Josipović.

Hrvatski ministar spoljnih i evropskih poslova Vesna Pusić rekla je da se Hrvatska uključila u koaliciju za borbu protiv "Islamske države" kao članica EU i NATO i da je spremna da se bori protiv međunarodnog terorizma.

"U smislu konkretne pomoći još nismo učestvovali, ali hoćemo", rekla je Pusićeva i dodala da "Islamska država" ugrožava mir ne samo u Evropi, nego i globalno.

Hrvatski ministar odbrane Ante Kotromanović rekao je da Hrvatska još ne zna kakve će imati obaveze u međunarodnoj koaliciji protiv "Islamske države", ali da, kao odgovorna članica NATO-a i demokratska zemlja koja brani standarde demokratskog društva, ne može i neće odustati od svoje uloge i zadatka.

"Ne očekujemo da se ovog trenutka odemo boriti na sjever Iraka ili u Kurdistan, ali od naših obaveza i zadataka i uloge koju imamo u NATO-u ne možemo pobjeći", rekao je Kotromanović.

Američki Stejt department objavio je ranije da je Hrvatska jedna od oko 50 članica međunarodne koalicije, koja će se pod vođstvom Amerikanaca suprotstaviti brutalnim džihadistima koji kontrolišu velike dijelove sjevernog Iraka i Sirije.