Visoko u oblacima” djelo je Pola Makartnija za djecu. Iako mu je pomagao čuveni dječiji pisac Filip Ardag, ovaj roman na 96 strana o vjeverici Viral iz 2005, uprkos tome što se na momente „lako čita”, nosi i skrivenu političku poruku, što su mu mnogi zamjerili. Vjeverica prisustvuje smrti svoje majke, koju je pregazio buldožer, i kreće u potragu za boljim svijetom – Animalijom, mjestom gdje životinje žive u harmoniji, gdje nema pogubne ljudske ruke i pohlepe za novcem... 

Kaput sa mnogo boja” je pjesma kantri legende Doli Parton iz 1971, koja je bila motiv za njenu istoimenu knjigu za djecu. Djevojčica ne može sebi da priušti novi kaput, pa joj mama sašije jedan od raznobojnih krpa. I kada joj se druga djeca smeju zbog „šašavog” kaputa, ona im održi predavanje kako nisu svi rođeni pod srećnom zvijezdom, i da nije sve u novcu… Partonova je prethodno objavila i knjigu „Ja sam duga”, i ne samo što je napisala dva odlično prihvaćena djela nego i besplatno dostavlja knjige u dječije domove. 

Biblijska priča o Nojevoj barci bila je inspiracija britanskom muzičaru Stingu za dječiju knjigu koju je nazvao po svojoj pjesmi „Rock Steady”. On je u ovom djelu iz 2001. klasičnu priču o Noju „presvukao” u moderno ruho. 

Možda je nekoj djeci početkom sedamdesetih izgledao zastrašujuće, ali 24 godine kasnije Dejvid Bouvi posvetio im je knjigu „Muzička zemlja priča”. I to knjigu koja se peva, želeći da pomogne djeci da usavrše čitanje, uz kompakt disk sa njegovim pjesmama...

Decenijama je bio sinonim bunta i svih mogućih poroka. Iako i danas, u sedamdesetim, ne odustaje od rokerskog imidža, ima i drugu, nježniju stranu. To ne čudi one koji znaju da Kit Ričards, gitarista „Rolingstonsa” iz dva braka ima četvoro djece, i petoro unučadi. Otuda djelo za decu „Gas i ja: priča o mom deki i mojoj prvoj gitari”, koja je nedavno objavljena. 

„Želio sam da odam počast svom deki, muzičaru Gasu Dupriju, zahvaljujući kome sam zavolio muziku”, izjavio je Ričards, kome su, u ilustrovanju knjige, pomogle supruga Peti i ćerka Teodora. 

Iako su mnogi bili sablažnjeni vješću da kraljica popa, prethodno objavivši kontroverznu knjigu „Seks”, piše za djecu, ispostavilo se da je Madona, od svih svojih kolega ostvarila najveći uspjeh u pisanju literature za najmlađe. Njena prva knjiga, „Engleske ruže” prodata je u pola miliona primjeraka. Priča o četiri drugarice koje su ljubomorne na lijepu Binu, jer misle da je njen život satkan od užitka i luksuza, a ona je u stvari veoma tužna, osvojila je srca čitalačke publike. Postala je najbrže prodavana knjiga debitantskog dječijeg autora, 18 nedjelja bila je na prvom mjestu bestseler liste „Njujork tajmsa”, prevedena je na 30 jezika (i na srpski), a Madona, ohrabrena uspjehom, objavila je još pet knjiga za djecu, kao i „Engleske ruže” u deset tomova. 

Posljednji u nizu muzičara, koji se posvetio literaturi za najmlađe, jeste rok legenda Brus Springstin, jer za mjesec dana objavljuje slikovnicu „Otpadnik Pit”. Priču zasniva na istoimenoj baladi sa albuma „Working on a Dream”, koja je bila inspirisana knjigom za djecu „Brave Cowboy Bill” iz pedesetih. Tu knjigu čuveni muzičar je obožavao, i majka ga je uspavljivala avanturama kauboja Bila...