Dirndl i lederhozen (kožne pantalone) su dio njemačke narodne nošnje poznate širom svijeta. Ali na Oktoberfestu – koji lokalci zovu "Vajcen" (pšenično pivo) – tradicionalne kostime ne nose samo Nijemci. Ovu grupu, na primjer, čine posjetioci iz Australije, Austrije, Francuske i Češke. 

Dok se prije nekoliko godina na nošenje dirndla gledalo s mrštenjem, danas je to obavezan dio kostima. Mogu se pronaći u svim bojama, markama i stilovima koje možete da zamislite, a prodaju se na gotovo svakom uglu, naročito za vrijeme Oktoberfesta. Na vama je samo da izaberete onaj koji vam najviše odgovara. 

Možete izbarati tradicionalne, jednostavne, crne ili slične ovima na slici. Važno je samo da ih iskombinujete s šarenom keceljom.

BETA/AP Photo/Matthias Schrader
BETA/AP Photo/Matthias Schrader

Ali nemojte se zavaravati, pravi dirndl nije jeftin. Cijene se kreću od 80 evra, pa naviše. Najskuplji dirndl na svijetu je napravljen od svile i ukrašen Svarovski kristalima, a košta astronomskih 100.000 evra. Ovaj luksuzni dirndl je dizajnirala Lola Paltinger. 

Ova narodna nošnja može biti u tipičnom njemačkom stilu, a pojedini dizajneri su joj dali i međunarodni karakter. Kompanija Noh Ne iz Minhena proizvodi dirndle od afričkih materijala. 

Kad ste izabrali dirndl, na redu je ono što ide ispod haljine. Prodavnice donjeg veša tokom Oktoberfesta nude specijalne grudnjake za dirndl kako bi vam obezbijedile dekolte po kom je dirndl slavan.A to nije sve. Potreban vam je i odgovarajući nakit – minđuše u obliku medenog srca. Oslikani slatkiši mogu se pronaći na svakom ćošku ovog festivala.

BETA/AP Photo/Matthias Schrader
BETA/AP Photo/Matthias Schrader

A zašto ne biste i mobilni telefon opremili za ovu priliku? Obucite i njega u medeno srce. Mada je najvjerovatnije da uopšte nećete biti u mogućnosti da ga koristite, jer je zbog velike gužve signal na festivalu vrlo slab. 

Ali nisu samo dame te koje se maskiraju za Oktoberfest. Tipične bavarske kožne pantalone za muškarce su potpuni hit – ne samo u Bavarskoj, već širom Njemačke. U buticima širom njemačke – a ponekad i van nje – možete pronaći čitave odjeljke s dirndlima i kožnim pantalonama.

BETA/AP Photo/Matthias Schrader
BETA/AP Photo/Matthias Schrader

Modni detalji su neophodni i za kožne pantalone, kao i za dirndle. Tipični dodaci su takozvani karivari koji se kače na pantalone. To su lanci na koje su zakačeni različiti privesci, poput novčića, životinjskih zuba, rogova ili drugih trofeja iz lova. 

Na Oktoberfestu nije važno koja kola vozite, ko ima veću vilu ili skuplju jahtu. O vašem statusu govori gambsbart koji nosite na glavi. To je čuperak koji se nosi kao ukras na šeširu. Što je gambsbart veći, to ćete uživati veće poštovanje.

BETA/AP Photo/Matthias Schrader
BETA/AP Photo/Matthias Schrader

Čak se i najmlađi posjetioci Oktoberfesta trude da imaju odgovarajući kostim. Djeca takođe učestvuju u tradicionalnoj paradi koja je dio svakog Oktoberfesta.

BETA/AP Photo/Matthias Schrader
BETA/AP Photo/Matthias Schrader

Ali nemojte zbog razgovora o modi da zaboravite jedan od glavnih razloga zbog kojih ste došli na Oktoberfest – da uživate u odličnom pivu. Što bi rekli Nijemci – prost! Živeli!