<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Vrh Bjelašnice prekriven bijelim pokrivačem: Prvi ovosezonski snijeg obradovao malobrojne posjetioce

Unatoč snijegu i prvim minusima na ovoj planini, Bjelašnica je pusta: tek poneki turista se šeta, a većina ugostiteljskih objekata je zatvorena. Sve upućuje na to da sezona još neko vrijeme neće početi

23. septembar 2014, 12:00

Prvi dan jeseni u Bosni i Hercegovini obilježilo je nestabilno vrijeme u većini bosanskohercegovačkih gradova, te snijeg na nekim od planina. Tako je jutros je na vrhu bh. ljepotice, Bjelašnice zabilježeno oko četiri centimetra snijega.

Unatoč snijegu i prvim minusima na ovoj planini, Bjelašnica je pusta: tek poneki turista se šeta, a većina ugostiteljskih objekata je zatvorena. Dakle, sve upućuje na to da sezona još neko vrijeme neće početi.

Mirna i pusta, sa bijelim prekrivačem na svojim vrhovima, Bjelašnica je prava oaza mira.

Ekipa Anadolu Agency (AA) posjetila je Bjelašnicu i razgovarala sa jednom malom grupom turista koji su, nakon vijesti da je na Bjelašnici pao snijeg, odlučili posjetiti ovu bh. ljepoticu.

Afrim Fetahi iz Travnika na Bjelašnicu je došao sa malom grupom turista iz Kuvajta.



"Došao sam sa njima da im pokažem prelijepu Bjelašnicu. Jutros sam provjerio kakvo je vrijeme na Bjelašnici i nakon što sam vidio da je palo malo snijega, turiste je to oduševilo i odlučili smo doći", pojasnio je Fetahi za AA.

Prema njegovim riječima, njima je snijeg jako zanimljiv jer je neuobičajna pojava u njihovoj zemlji.

"Kada prvi put dođu u BiH dobro se informišu o svim gradovima i planinama. Ipak, poseban je doživljaj kada dođu i vide. Najviše je turista iz Kuvajta, Dubaija...", kazao je Fetahi za AA.



"Ja često dolazim ovdje sa svojom porodicom, a nisam očekivao snijeg u septembru. Kako idu vremenske prilike svašta je za očekivati", kazao je Fetahi.

Abdullah Hussien prvi put je sa prijateljima došao u posjetu BiH.

Kako je kazao za AA, u BiH je juče došao iz Kuvajta.



"Došli smo danas da vidimo planine i da ih slikamo. Jako volim snijeg", pojasnio je Hussien.

Njegov prijatelj mu je preporučio posjetu BiH, a on je nakon pretrage na internetu odlučio da posjeti BiH.