<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Potvrđen kreditni rejting BiH

SARAJEVO

Međunarodna agencija "Standard end purs" potvrdila je BiH kreditni rejting "B" sa stabilnim izgledima, saopšteno je danas iz Centralne banke BiH.

23. septembar 2014, 12:00

U obrazloženju ove agencije navodi se da su faktori koji se uzimaju u obzir prilikom ocjene kreditnog rejtinga ostali nepromijenjeni.

"Standard end purs" smatra da bi poplave koje su se desile u ovoj godini mogle voditi ka smanjenju ekonomskog rasta, te do pogoršanja fiskalne pozicije i spoljnog duga. Međutim, očekuje se da će BiH nastaviti dobijati značajnu međunarodnu podršku da bi finansirala deficit, saopšteno je iz Centralne banke BiH.

Iz agencija je ocijenjeno da je bankarski sektor dobro kapitalizovan, te da nekvalitetni krediti blago rastu kao posljedica poplava i njihovog uticaja na domaćinstva i korporativni sektor.

Analitičari ove agencije navode da bi do smanjenja kreditnog rejtinga moglo doći ukoliko bi bila uočena povećana neizvjesnost u finansiranju spoljnog duga ili neispunjavanje uslova Međunarodnog monetarnog fonda.

Rejting bi mogao biti smanjen i za više od jednog stepena ukoliko bi došlo do odgađanja otplata zvaničnim kreditorima.

Povećanje kreditnog rejtinga moglo bi biti razmatrano u slučaju bolje saradnje među entitetima i unapređenja njihovih odnosa sa institucijama BiH, što bi postepeno omogućilo provođenje reformi koje se ne bi oslanjale na međunarodni pritisak i političku uslovljenost.

To bi dovelo do jačanja poslovnog okruženja i vodilo ka održivom rastu i boljoj spoljnoj poziciji, navodi se u saopštenju iz Centralne banke BiH.