<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Ekskluzivne fotografije pera nobelovca Ive Andrića kojim je napisan roman Na Drini ćuprija

Muzej pisaca

"Ovo pero sam kupio u Ženevi u jesen 1936 godine."

08. septembar 2015, 12:00


U Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine u Sarajevu, izložen je veliki broj eksponata koji svjedoče o tome da je prošlost ove zemlje prepuna odličnih pisaca. 

Tu su izloženi lični predmeti iz života najvećih pisaca Bosne i Hercegovine, njihove prepiske sa izdavačima, sa Udruženjem pisaca, njihova mišljenja o problemima pisaca, te mnogi drugi vrijedni dokumenti koji svjedoče o njihovom životu.

Ljubaznošću rukovodstva Muzeja redakcija BUKA magazina dobila je priliku da provede dan u ovom prekrasnom Muzeju i da fotografijom zabilježi neke od ovih vrijednih eksponata.

Pozivamo vas da ga i sami posjetite, a mi ćemo vas u ovom i u narednim tekstovima upoznati sa nekim od najzanimljivijih eksponata koje u njemu možete vidjeti.


U ovom tekstu vam donosimo fotografije pera nobelovca Ive Andrića.

Ovim perom je napisana Na Drini ćuprija, čiji je originalni rukopis takođe na čuvanju u ovom Muzeju. 

Nakon što ga je, kako sam kaže, potpuno iskoristio, Ivo Andrić je ovo pero poslao Muzeju uz objašnjenje:

"Ovo pero sam kupio u Ženevi u jesen 1936 godine. Služio sam se s njim do početka 1945. Sve što sam napisao u ovih osam i po godina napisao, pisano je ovim perom. U proleće 1945 godine ono je več bilo tako istrošeno i dotrajalo da sam morao nabaviti novo."

Pismo koje je poslano uz pero takođe se nalazi na fotografiji.

 pero Ivo Andrić

 Ivo Andrić