<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Gradnja male hidrocentrale na samim izvorima Sane ne smije biti dozvoljena

Učesnici su se saglasili da se treba okrenuti turizmu jer Sana ima nevjerovatan potencijal za ribolov, sport i rekreaciju i mnoge druge sadržaje...

25. septembar 2014, 12:00

Gradnja male hidrocentrale (MHE) na samim izvorima Sane ne smije biti dozvoljena, jer bi to uticalo na čitav tok rijeke, kako na floru i faunu, tako i na same gradove u slivu, zaključak je okruglog stola održanog u Ključu u organizaciji Koalicije za Sanu.

Učesnici su se saglasili da se treba okrenuti turizmu jer Sana ima nevjerovatan potencijal za ribolov, sport i rekreaciju i mnoge druge sadržaje, koji ne bi štetili rijeci, a zadržali bi njen sjaj i ljepotu.

Govoreći o potencijalima, predsjednik Sportskog ribolovnog društva Ključ Besim Pudić rekao je da je opštinu Ključ prošle godine posjetilo preko 300 ribolovaca iz inostranstva i preko hiljadu iz Bosne i Hercegovine. On je najavio da će se na Sanici sljedeće godine održati Svjetsko prvenstvo u mušičarenju i da je već prijavljeno 27 državnih reprezentacija.

Vijećnica u Općinskom vijeću Ključa Azra Kujundžić zatražila je od nadležnih da objasne građanima šta izgradnja hidrocentrala znači za jednu rijeku, dok je član Udruženja ljubitelja prirode Eko-sport Amir Kovačević istakao da Ključani misle da hidrocentrale ne treba raditi, jer od njih nema koristi, osim za pojedinice.

Sekretar Udruženja Eko-sport Smajo Smajić zatražio je od vlasti da se u gradovima na Sani izgrade postrojenja za tretman otpadnih voda, ali na, kako je rekao, realnim principima.

Okrugli sto u Ključu održan je u okviru projekta „Rijeka Sana – park prirode“, koji finansijski podržavaju Ambasada Sjedinjenih Država u BiH i projekat ETNAR.



Da podsjetimo, investitor “LSB Elektrane” iz Banjaluke, pokušao je da izgradi malu hidroelektranu (MHE) “Medna” na samim izvorima rijeke Sane. Izgradnju je započeo, uprkos činjenici da je Prostornim planom Republike Srpske gornji tok rijeke Sane predviđen kao park prirode, a izvori Sane da budu pod strogim režimom zaštite, zbog prirodnih i ambijentalnih vrijednosti.

Vlada RS je usvojila Uredbu o klasifikaciji voda i kategorizaciji vodotoka, kojom je rijeka Sana svrstana u prvu kategoriju. Samo tri rijeke u RS su u ovoj kategoriji.

Važno je napomenuti da od samog početka MHE lokalno stanovništvo se žestoko usprotivilo izgradnji hidroelektrane na javnoj raspravi o procjeni uticaja MHE na životnu sredinu, opštine Ribnik i Mrkonjić Grad, na čijim teritorijama se nalaze izvori rijeke Sane, su donijele odluke u kojima se protive izgradnji MHE, a Zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa RS je u dva navrata dao negativno mišljenje o planovima za izgradnju MHE, jer su to područje već predložili za Regionalni park prirode, gdje bi gornji tok rijeke Sane imao status ‘strogi režim zaštite’.