<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Sprej zabranjen u Bundesligi!

Sprej koji sudije koriste kako bi označile propisanu udaljenost živog zida od mjesta izvođenja slobodnog udarca zabranjeno je u Njemačkoj! Sudijsko pomagalo je svoj debi trebalo imati u 8. kolu Bundeslige koje je na rasporedu 18. i 19. oktobra.

28. septembar 2014, 12:00

 Kompanija za sertifikate, TÜV Rheinland, zabranila je primjenu spreja koji je poznat i pod nazivom "9-15 fair play limit", a koji košta 12,95 evra.

"Ovaj sprej se ne smije primjenjivati i koristiti u Njemačkoj, niti u zemljama Evropske Unije, jer nije ovlašćen. U svom sadašnjem obliku ne može se dopustiti njegovo korištenje", rekla je doktorka Greta Dau, koja radi u TÜV Rheinlanda.

Sprej koji je proizveden u Argentini, zaposleni kompanije za sertifikate testirali su devet dana. U njihovom izvještaju stoji da sprej sadrži paraben, koji itekako utiče na hormone ljudskog tijela. Pored svega testiranog ambalaži je nedostajala oznaka da je produkt zapaljiv.

"S 33% koncentracija zapaljivih materija u samom spreju je višestruko iznad dozvoljenog nivoa, da ne bi nosio oznaku zapaljive materije", objasnila je Dau.

Sprej se već uveliko koristi u engleskoj Premijer ligi, u Brazilu je na sceni već tri godine, a počeo se primjenjivati i u Ligi šampiona u Ligi Evrope, a problem nakon ove zabrane bi u svemu mogle postati utakmice njemačkih klubova u evropskim takmičenjima.