<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Beograd: Prajd po planu, blokiran grad (FOTO)

Šetnja u okviru Parade ponosa centralnim gradskim ulicama biće održana u 12.30h. Zatvorene ulice u centru Beograda, zasad nema incidenata.

28. septembar 2014, 12:00

Kako javljaju reporteri B92, na ulicama je uglavnom potpuno mirno, građani se okupljaju u Nemanjinoj, a jake policijske snage obezbjeđuju širi centar grada.

Šetnja bi trebalo da počne u 12:30, sat vremena kasnije od ranije najavljivanog termina.

Izveštači B92 su zabilježili nekoliko manjih incidenata - intervenciju policije u blizini Slavije gdje je uhapšeno pet mladića, kao i zastoj na autoputu kod Arene jer su u jednoj traci ka gradu postavljene i zapaljene gume. Manji incidenti su zabeleženi i na Banjici.

Očekuje se da kolona oko 13:30 stigne do platoa ispred Gradske skupštine gdje će se okupljenima obratiti strani zvaničnici i LGBT aktivisti iz regiona i Srbije.

Foto: Tanjug

Kompletan program bi trebalo da se završi oko 14 časova.

Od ranih jutarnjih časova, glavne ulice u centru grada kojima treba da prođe povorka zatvorene su za saobraćaj, a očigledno je pojačano prisustvo policije.

Na ulicama su jake policijske snage pod punom opremom, tu su i oklopna vozila, veliki broj pripadnika žandarmerije, a helikopteri i jedan cepelin nadlijeću grad.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Organizatori Prajda su najavili okupljanje ispred zgrade Vlade Srbije u Nemanjinoj, a učesnici će moći da dođu iz tri pravca - iz pravca Slavije, iz pravca Kneza Miloša od Londona i iz pravca Železničke stanice gdje će biti i ulaz za novinare.

Foto: B92
Foto: B92

Povorka treba da se kreće ulicom Kneza Miloša, do Skupštine Srbije gdje će skrenuti na Trg Nikole Pašića, a kod Gradske skupštine biće završeno okupljanje, Prema informacijama B92, očekuje se dolazak oko 2.000 ljudi.

Među okupljenima će biti i gradonačelnik Beograda Siniša Mali koji je pozvao sve građane da pokažu da srpska prestonica poštuje različitost i da je kosmopolitski i svjetski grad.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Mali je rekao da je uvjeren da će sve proći bez incidenata i apelovao je na sve da pokažu da je Beograd grad koji poštuje različitost i da su svi ravnopravni i dobrodošli.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Gradonačelnik je dodao i da su gradska javna komunalna preduzeća iz preventivnih razloga u višem stepenu pripravnosti te da su svoje kapacitete stavili na raspolaganje Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Foto: B92
Foto: B92

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

"Po zakonu u ponoć je istekao rok kada smo trebali da budemo obavješteni o zabrani, a pošto se to nije desilo Prajd će biti održan kako je i najavljeno", rekao je Maletić.

Miletić je objasnio i da u slučaju zabrane organizatori moraju biti pozvani da im se uruči rješenje o zabrani, i dodao da se to nije dogodilo.