<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Nakon osamnaest dana na rijeci, rafteri iz Banjaluke stigli u Beograd

Rafting regata iz Republike Srpske dočekana je oko 13 sati kod beogradskog pristaništa, a pristiglo je osam raftera u isto toliko čamaca.

28. septembar 2014, 12:00

  Osamnaest dana smo bili na reci, od 11. septembra. Glavni cilj je povezivanje opština i klubova. Osnovali smo i dva nova kajak i rafting kluba u Bijeljini i Šamcu, koji će ući u naš savez. Oni će se baviti sportom, ali će ući i u specijalne jedinice,a to je bitan segment jer smo spasili brojne živote kada su bile poplave. U Sremskoj Mitrovici imali smo pokazne vežbe – kazao je za „24 sata" Aleksandar Pastir, predsjednik Kajak, kanu i rafting saveza Republike Srpske i Bosne i Hercegovine.

Učesnici su od Banjaluke veslali rijekama Vrbas i Sava, i prošli kroz Laktaše, Srbac, Brod, Šamac, Orašje, Brčko, Bijeljinu, Sremsku Mitrovicu, Šabac i Obrenovac.

Raftere je dočekala Nada Tešanović, ministarka porodice, omladine i sporta Republike Srpske koja je na ruskoj viteškoj „Lađi Slovena" dočekala raftere. Ministarka je podsetila na značaj koji su rafteri imali prilikom spašavanja u nedavnim poplavama.

- Nije ni čudo što stvaramo sada te škole koje će u slučaju nepogoda biti u prilici da spašavaju građane - rekla je Tešanovićeva, koja je čestitala svim raftingašima i zahvalila se rafting savezima Srbije i Republike Srpske.

Na Pristaništu su bili i zamjenica gradonačelnika Banjaluke Jasna Brkić, pomoćnica ministra turizma Republike Srpske Aleksandra Trifković, direktor Predstavništva Srpske u Beogradu Mlađan Cicović, direktor Turističke organizacije Banjaluka Ostoja Barašin i predsednik Rafting saveza Srbije Boris Purjakov, kao i članovi ruskog Udruženja za očuvanje pravoslavnih viteških tradicija „Sveruski vitezovi" sa viteškom lađom.