<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Danas Svjetski dan srca: U Banjaluci besplatno mjerenje krvnog pritiska i šećera

Povodom Svjetskog dana srca, koji se obilježava danas, 29. septembra, u parku „Petar Kočić“, od 11 do 13 časova, biće organizovano besplatno mjerenje krvnog pritiska, šećera i holesterola.

29. septembar 2014, 12:00

Građani će moći dobiti i savjete na osnovu procjene kardiovaskularnog rizika. Obilježavanje Svjetskog dana srca u Banjoj Luci organizuju Fondacija „Zdravlje i srce“ u saradnji sa JZU ''Dom zdravlja'' u Banjoj Luci i Gradom Banja Luka.

Svjetski dan srca, 29. septembar, obilježava se sa ciljem informisanja ljudi širom svijeta o značaju i učestalosti kardio-vaskularnih bolesti. Ove godine Svjetska federacija za srce (World Heart Federation), obilježava Svjetski dan srca pod sloganom "Stvaranje okruženja za zdravo srce”.

Posvećen je ukazivanju na to koliko naša sredina može da utiče i da poveća faktore rizika za nastanak kardio-vaskularnih bolesti.

Glavni riziko faktori, koji su odgovorni za 80% smrti od bolesti srca i moždanog udara su: duvan, fizička neaktivnost, smanjen unos voća i povrća, prekomjerna tjelesna masa i gojaznost, visok krvni pritisak i povišene vrijednosti holesterola.