<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Od Bogija do danas - prvi vijek kišnog mantila

Legendarni Hamfri Bogart nosio ga je u filmskom klasiku “Kazablanka”, detektiv Kolumbo učinio ga je jednim od svojih zaštitnih znakova, a danas je vrijeme da kišnom mantilu ili “baloneru” (eng. trenchcoat) ponovo poželimo dobrodošlicu.

29. septembar 2014, 12:00

Taj odjevni predmet masovno je počeo da se proizvodi 1914. godine kada su ga zbog zaštite od kiše i vjetra počeli da nose britanski oficiri u Prvom svjetskom ratu. Modna kuća “Burberry” sinonim je za kišni mantil, a najnoviju kolekciju predstavila je i na nedavnoj Londonskoj nedjelji mode, piše agencija DPA.

Osnivač Burberry-a, Tomas Barberi, prvi je mantil dizajnirao krajem 19. vijeka, tačnije 1870, kada ga je izradio od materijala koji će kasnije postati poznat kao gabarden, koji je izuzetno cijenjen i danas zbog nepromočivosti.

I polarni istraživači Roald Amundsen, Ernest Šekllton i Robert Falkon Skot eksperimentisali su sa materijalom koji ne propušta vlagu, ali ipak “diše”. Mantil je najteži test položio tokom Prvog svjetskog rata kada su ga vojnici u rovovima nosili umjesto puno težeg zimskog kaputa. Tomas Barberi dodao mu je remenje na ramenima i oko struka pa su vojnici o njih mogli da zakače opremu.

Remeni na rukavima omogućavali su vojnicima da ih po potrebi zategnu, a 10 prednjih dugmadi održavalo je toplinu grudi, dok se preko velike kragne cijedila kiša. To je toliko impresioniralo britanske generale da su 1908. počeli da naručuju velike količine kišnih mantila.

Kaput kakav su nosili vojnici u I svjetskom ratu gotovo da se nije promijenio tokom idućeg vijeka i Barberi je nastavio da ih proizvodi na sjeveru Engleske.

Upavši u krizu devedesetih godina XX veka Barberi je zamalo bankrotirao, a direktorka kompanije Angela Ahrendts tada je preuzela stvari u svoje ruke i vratila “Burberry” svojim korenima, izradi kišnih mantila (danas je gospođa Ahrendts potpredsjednica kompanije Apple, zadužena za online prodaju i čuveni Apple Store prodajni lanac).

“Od kada je Tomas Barberi prije 150 godina “izmislio” gabarden, izrada odjeće koja se nosi na otvorenom bila je srce naše proizvodnje, a to vrijedi i danas,” pored ostalog napisala je Ahrendts u posljednjem izvještaju prije prelaska u Apple. Kompanija je s njom na čelu procvjetala. Između 2006. i 2013. promet se gotovo udvostručio na oko 3,5 milijardi dolara.