<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Vandalizam u Zemaljskom muzeju, Busuladžić tvrdi da je u pitanju zastrašivanje

Sarajevo

Vandalizam napravljen u poslijepodnevnim satima nedelje u botaničkoj bašti Zemaljskog muzeja BiH ne predstavlja pokušaj pljačke, već samo namjeru da se devastira prostor Muzeja - ocijenio je za Agenciju Fena direktor ovog muzeja Adnan Busuladžić.

29. septembar 2014, 12:00

 Kazao je da su dva mladića s kapuljačama na glavama preskočila ogradu te ušla u prostor botaničkog vrta, gdje su počeli da uništavaju stvari. 

Sve se dešavalo u trenutku kada su čuvari bili u obilasku muzejskih zgrada te su mladići odmah po njihovom dolasku pobjegli iz prostora Muzeja.

Busuladžić navodi da su u desetak minuta uspjeli prevrnuti nekoliko betonskih žardinjera, slomiti dva prozora i dvije sijalice i iščupati dva natpisa u botaničkom vrtu.

Stećak u vrtu nije oštećen, iako se prethodno sumnjalo da je i on u ovom nasrtaju stradao.

"U Muzeju imamo postavljen alarmni sistem i dojavu, uz čuvarsku službu, i sve to besprijekorno funkcioniše. Provalnici nisu ušli u zgradu Muzeja, već su ušli preskočivši ogradu, a botanički vrt ne može biti zaštićen alarmom" - istaknuo je Busuladžić. 

Podvlači da mu je u razgovoru s kustosima Muzeja u kojem neki rade i po više od 30 godina potvrđeno da ovakav slučaj nikada nije zabilježen, pa ni u periodu od gotovo dvije godine koliko je Muzej zatvoren za javnost.

"Ovdje je očito poenta bila da se zastraši kolektiv ili uprava Muzeja i to je vrlo konkretan motiv. Ne mogu se oteti dojmu da se ovo desilo dan nakon objave mog teksta u medijima. Vjerovatno je neko "plitke pameti" ostrašćen pokušao na ovaj način da zaprijeti, odnosno pošalje poruku. Posebno jer niko nije došao da krade, već da demolira" - istaknuo je.

Busuladžić podvlači da je policija MUPKS-a već jučer izvršila uviđaj, a razgovore s pojedinim uposlenicima obavili su i jutros.

Agencija Fena još nije uspjela doći do reakcije na ovaj nemili događaj resornih ministara kulture - Ivice Šarića i Salmira Kaplana, kao ni do zvaničnog izvještaja MUPKS-a.