<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Džihadisti došli do predgrađa Bagdada, pokušavaju zauzeti prijestolnicu Iraka

Na manje od dva kilometra od grada

Uprkos višednevnim vazdušnim napadima na položaje i snage Islamske države u Iraku i Levantu (IDIL), džihadisti su došli su do predgrađa Bagdada i pokušavaju da preuzmu prijestolnicu Iraka.

29. septembar 2014, 12:00

Borbe su se približile na manje od dva kilometra od grada, a iračke snage očajnički pokušavaju odbiti nalete džihadista, koji su u jučerašnjim borbama navodno ubili 1.000 iračkih vojnika.

IDIL već od ranije drži veći broj gradova i sela nedaleko od glavnog grada Iraka, jer je kolaps u odbrani iračke vojske omogućio džihadistima da pokrenu munjevitu ofanzivu na zapad te države.

Vijest da su islamisti došli pred kapije Bagdada javila je Fondacija za pomoć i pomirenje na Bliskom istoku, bliska Anglikanskoj crkvi u Iraku.

"IDIL je sada na manje od dva kilometara daleko od ulaska u grad. Rekli su da se to nikad neće ogoditi, no sada samo što nije", piše u saopštenju koje je objavljeno na strani te fondacije na Facebooku.

Koalicione snage izvele niz novih zračnih udara na uporišta ISIS-a u Siriji

Snage međunarodne koalicije, predvođene SAD-om, izvele su zračni napad na naftnu rafineriju 'Kuniko', koju u grdu Deir ez-Zur na istoku Sirije kontrolira teroristička organizacija IDIL, prenosi Anadolu Agency (AA).

Reporter AA je razgovarao i sa svjedocima sinoćnjeg napada, koji su potvrdili da su koalicione snage izvele žestoke zračne udare na rafineriju nafte i prirodnog gasa Kuniko, koja je strateški važna za IDIL.

Spomenuta rafinerija je već dva mjeseca u rukama IDIL-a, a riječ je o postrojenju iz kojeg se većina regije snabdijeva gasom i naftom.

Za sada je nepoznato da li je u napadima bilo ljudskih žrtava.

Uporedo s tim, koalicioni vojni avioni su i sinoć izvodili napade i na uporišta IDIL-a u gradu Tell Abiad u sjevernoj sirijskoj regiji Raqqah u blizini turske granice.

Lokalni izvori javljaju da su koalicione snage izvele zračne napade na tri lokacije, u kojima se nalaze naftna postrojenja, a koja kontrolira IDIL.

Nakon spomenutih napada iznad grada se digao gust oblak dima, koji se vidio i sa turske teritorije.