<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Novinarki NIN-a koleginica donirala bubreg

BEOGRAD

Novinarka Marijana Milosavljević donirala je bubreg svojoj prijateljici i koleginici Ivani Janković.

29. septembar 2014, 12:00

"Dao bih mu bubreg", često umijemo da kažemo za nekog koga smatramo prijateljem, opisujući time njegovu dobrotu i požrtvovanost. Najčešće u trenutku ushićenja, kada nam taj neko "kome bismo dali bubreg" učini uslugu. Međutim, koliko bi se nas, zapravo, zaista odlučilo na takav čin?

Nesvakidašnji, hrabar, riskantni, krajnje altruistički i nesebičan. Malo ko. Ali da ih ima, potvrdila je i novinarka Marijana Milosavljević, koja je prošle sedmice donirala bubreg svojoj prijateljici i koleginici Ivani Janković, piše "Danas".

Poslije dugogodišnje borbe sa dijabetesom, novinarki NIN-a otkazali su bubrezi i jedina šansa da preživi bila je transplantacija. Apelovale su kolege, novinska udruženja, ali jedina koja je odlučila da konkretno pomogne bila je upravo Marijana.

"Nije ona dugo razmišljala o tome. Samo je u jednom momentu odlučila. A kada Marijana donese odluku, ona je konačna i neopoziva", priča njen suprug Ivan Džidić.

Opisuje je kao izuzetno dobru osobu, osjetljivu i nježnu, a istovremeno odlučnu. Plašljivu, a vrlo hrabru. Neko ko se čitav život borio sa vjetrenjačama. Ne želi da od nje pravimo heroja. Diskutabilno u današnjim vremena i jeste definisanje heroja.

Transplantacija je uspješno urađena prošlog utorka u Turskoj.

Marijana se dobro osjeća, pomalo se i kreće. Ivani će trebati malo više vremena za oporavak, dok tijelo ne prihvati novi organ.

Njih dvije se poznaju iz vremena kada su obje radile u NIN-u. Marijana Milosavljević trenutno radi u Agenciji za borbu protiv korupcije, iako je čitav radni vijek provela u novinarstvu. Počev od Radio Indeksa (1987), preko Radio Beograda, NIN-a, Politike.

Rođena je 1966. u Knjaževcu. Diplomirala je na Defektološkom fakultetu u Beogradu 1991. Nema djece i u braku je sa Ivanom Džidićem, piše "Danas".