<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Neće mi srce pući ako napustimo EU

London

Britanski premijer kaže da mu srce neće pući ako njegova zemlja napusti EU i da je on za ostanak Britanije u reformisanoj EU nakon novog dogovora s Briselom.

30. septembar 2014, 12:00

 Britanski premijer Dejvid Kameron je obećao da će s Briselom ponovo pregovarati o članstvu u EU prije nego što Britancima ponudi referendum o ostanku u EU do 2017. godine, podsjetio je Rojters.

Britanska agencija je prenijela i da se Kameron nalazi pod pritiskom Nezavisne partije (UKIP) koja je protiv EU i nekih parlamentarnih poslanika, koji traže od njega da pooštri retoriku prema Evropi. 

Na pitanje da prokomentariše svoju izjavu koju je ranije ovog mjeseca dao da će mu srce pući ako Škotska napusti Ujedinjeno Kraljevstvo, Kameron je rekao:"Moja osjećanja su hiljadu puta jača prema našem Ujedinjenom Kraljevstvu nego prema EU". 

Na pitanje novinara Bi-Bi-Sija da li bi mu puklo srce kada bi Britanija izašla (egzit) iz EU (Brekzit), Kameron je rekao da se tu radi o pragmatizmu i o tome šta je najbolje za Ujedinjeno Kraljevstvo. 

Britanski odnosi s EU ne funkcionišu najbolje, rekao je on i dodao da ne bi dovodio u pitanje ostanak u EU da to nije u nacionalnom interesu. 

"U svakom slučaju, najbolja varijanta za Britaniju bila bi da reformiše odnose sa EU i ostane član", zaključio je on.