<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Putin stiže u Srbiju, o čemu će razgovarati?

Energetika i bescarinski izvoz automobila iz Kragujevca u Rusiju biće glavne teme razgovora srpskih zvaničnika s Vladimirom Putinom u Beogradu, saznaje “Blic”.

01. oktobar 2014, 12:00

Dugo najavljivana posjeta ruskog predsjednika Srbiji 16. oktobra neće biti samo protokolarna i svečana. Kako list saznaje iz izvora u Vladi Srbije, u toku su pripreme međudržavnih sporazuma, koji će biti potpisani, a šta će se tačno u njima naći znaće se nakon sastanka mješovite komisije u Moskvi 6. i 7. oktobra.

"Očekujemo da će biti razgovora o listi proizvoda koji su na režimu izvoza u Rusiju bez carine i mogućnosti da se na listu ubaci nekoliko hiljada vozila kragujevačkog „Fijata“, sirevi i cigarete. Razmatraće se pitanja iz energetike - isporuka energenata, NIS, „Petrohemija“, „Južni tok“, kao i Humanitarni centar u Nišu", rekao je izvor Blica iz Vlade.

Bescarinski izvoz „Fijatovih“ automobila u Rusiju odavno je jedan od važnih privrednih ciljeva Srbije i najavljivan je kao mogućnost i pred nedavnu posjetu premijera Aleksandra Vučića Moskvi.

Kako je juče zvanično potvrđeno, Vladimir Putin će u Beogradu prisustvovati i vojnoj paradi, gdje će mu predsjednik Tomislav Nikolić uručiti orden Republike Srbije na velikoj ogrlici (prvog stepena).

Povodom uručenja ordena oba predsjednika će se obratiti prisutnima. Nikolić je ukaz o dodeljivanju ordena Putinu, koji je namijenjen predsjednicima država ili vlada za naročite zasluge učinjene za srpsku državu i narod, donio prošle godine.