<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Cijenu kakaa diže strah od ebole

Kakao je najskuplji od marta 2011. godine, a njegova cijena brzo raste zbog straha od širenja smrtonosne ebole iz Liberije u druge zemlje zapadne Afrike.

01. oktobar 2014, 12:00

Rizik postoji, prije svega, od širenja virusa na teritorije Obale Slonovače i Gane koje zajedno obezbjeđuju 70 odsto svjetskih isporuka kakaa.

Ukoliko bi se epidemija proširila u proizvodne oblasti te dvije zemlje to bi značilo izolaciju i u čisto komercijalnim uslovima. Suspenzija svakog trgovanja bi mogla da izazove dalji pritisak na rast cijena, ukazuju analitičari. Nedostatak kakaa, prema nekima, ipak ne prijeti. U odnosu na prošlu godinu zalihe su veće 14 odsto, prenio je sajt idnes.cz.

Cijene sirovine koja je osnova čitavog niza slatkiša, ove godine, prema podacima berze Interkontinental eksčejndž rastu 23 osto, na 3.316 dolara za metričku tonu (1.000 kilograma).

Iako ove godine, zahvaljujući povoljnim vremenskim uslovima, ima viška kakaa, potražnja raste i u dugoročnom pogledu prijeti nedostatak te sirovine, smatraju analitičari. Glavni razlozi trenutne berzanske kakao panike, prema njima, su rizici od ebole.

Jedan proizvođač čokolade, međutim, ističe mogućnost da iza svega stoje spekulanti. Plantaže kakaovca nisu "crnac u kolibi" nego industrijske farme kojima se profesionalno upravlja, kaže on i dodaje da ne misli da je poskupljenje kakaovca tako dramatično.

Prema svjetskim mediciniskim autoritetima, bez dodatne pomoći, broj zaraženih ebolom u Sijera Leone i Liberiji u januaru sljedeće godine porašće na 1,4 miliona ljudi. Do sada su zahvaćene zemlje prijavile 6.500 zaraženih (oko 3.100 ljudi je umrlo), a neke studije upozoravaju da do novembra broj inficiranih može da premaši 20.000 ljudi.