Međutim, to je i dalje Windows 7, poručuju novinari koji su bili prisutni na jučerašnjem događaju. Windows 10 je baziran primarno na desktopu, ne i radikalno novom početnom ekranu iz Windowsa 8, jer ovdje možete pronaći najveći broj stvari u novom-starom Start meniju. Postoje i djelići Windowsa 8, ali će Windows 10 biti nepovoljniji za korisnike Windowsa 8 nego za one koji još nisu instalirali taj operativni sistem. 

To je naravno, cijela poenta. "Poznato" je bila omiljena riječ Majersona (šef Windowsa) i Džoea Belfiora na promociji Windows 10. Oni su iznova i iznova govorili kako ćete se u Windowsu 10 osjećati kao u nečemu što ste već koristili. To govori da je tokom čitavog događaja izgledalo da se Microsoft ne obraća korisnicima Windowsa 8, već onima koji su jednim pogledom na Live Tiles odlučili da ostanu na Windowsu XP ili Windowsu 7. Te strahove su imali i veliki poslovni korisnici, a poslovni segment je Windowsovo jako uporšte i najveća baza korisnika. Tome u prilog govori i činjenica da je čak i novi command prompt dobio dosta vremena na prezentaciji i predstavljeno je kako on sada ima mogućnost za paste opciju! Podsjetićemo se da je čak i pozivnica glasila "Šta je sljedeće za Windows i poslovni segment". Sa Windowsom 10 Microsoft je imao želju da omogući "poslovno prilagođavanje store-a", ali je zapravo osnovna ideja da puste poslovne korisnike da se vrate radu na računaru onako kako oni zapravo znaju da ga koriste.


Ovo je svakako pametan, pragmatičan i jasan potez Microsoft-a. On se smjelo okrenuo novom pravcu sa Windowsom 8 i dobio mnogo negativnih povratnih informacija. Međutim, Majerson i Belfior poručuju da nisu problem funkcije koje nisu bile uključene, već činjenica da je bilo potrebno dosta vježbanja. Za dobar dio ljudi, Windows 8 je bio težak za učenje, a mnogi nisu bili spremni na to. 

Ovdje postoji i određeni problem. Windows 8 je u najmanju ruku ipak bio pokušaj da se otkrije novi način interakcije sa našim uređajima, dok Windows 10 izgleda kao platforma koja nije pretrpjela značajne promjene osam godina. Kako poručuje TheVerge, to je najbolji Windows 7, ali ipak Windows 7. I tu dolazimo do problema. Ako je Microsoft omogućio svojim klijentima koji su pružali najviše otpora da uspore tempo inovacija, on sebe vraća u ugao iz koga neće imati drugog izbora do da gleda trku konkurencije kako prolazi pored njega. 

Izvor: Benchmark.rs/TheVerge