<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Radnici ne daju Rafineriju

Radnici Rafinerije nafte u Sisku, uz podršku kolega iz rafinerija iz cijele Hrvatske, njih oko 1.500, protestovali su juče u Sisku protiv zatvaranja postrojenja u ovom gradu.

02. oktobar 2014, 12:00

Tokom protesta, radnici su nosili transparente "Ne damo Rafineriju, ne damo Inu", "Nema Ine bez rafinerije", "Stop uništavanju radnih mjesta", "Stop uništavanju domaće proizvodnje", a ove poruke upućene su mađarskoj kompaniji MOL, vlasniku hrvatske naftne kompanije Ina, prenose hrvatski mediji.

Radnici upozoravaju da gašenjem rafinerije nestaje i Sisak kao industrijski grad.

Prema nezvaničnim informacijama iz Ine, Nadzorni odbor sutra će, između ostalog, raspravljati o budućnosti Ininog rafinerijskog poslovanja, ali odluku o tome donosi Uprava.

Prema nekim najavama, Uprava bi ponovno o rafinerijskom poslovanju mogla raspravljati najranije na sjednici 7. oktobra.

Ministar privrede Hrvatske Ivan Vrdoljak sastao se sa hrvatskim članovima Nadzornog odbora i Uprave Ine u vezi sa sisačkom rafinerijom, a uoči sjednice Nadzornog odbora Ine.

Hrvatski mediji saznaju da bi u slučaju zatvaranja Rafinerije nafte Sisak, Ina za otpremnine izdvojila oko 400 miliona kuna /oko 52,3 miliona evra/.

Sisačko-moslavačka županijska skupština zatražila je od Vlade da preduzme sve potrebne mjere da bi se spriječilo zatvaranje sisačke rafinerije i očuvala radna mjesta.

Županijska skupština podržala je radnike rafinerije u nastojanjima da se očuvaju radna mjesta i da se nastavi proizvodnja.

Skupština je, takođe, istakla da se odluka o statusu rafinerije ne smije zasnivati na trenutnim ekonomskim parametrima, nego da treba uzeti u obzir njenu stratešku važnost.

Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović, takođe, je poručio da je protiv ukidanja rafinerije u Sisku, te istakao da se kod poslovnih odluka vezanih za Inu ne smije zaboraviti pravosnažna presuda kojom je utvrđeno da su odnosi u toj naftnoj kompaniji uređeni na koruptivan način.