<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Vlada RS zaduživala entitet i nije rješavala probleme građana

Predstavnici Centara civilnih inicijatova (CCI) upozorili su da čak ni nedovoljna efikasnost nije najznačajniji problem Vlade Republike Srpske (RS), koliko je to pogrešan izbor prioriteta i velika zaduženost u koju je uvedena RS.

02. oktobar 2014, 12:00

Vladu RS-a su već duže vrijeme upozoravali da se nije fokusirala na rješavanje životnih problema svojih građana.

Kako je rekao Željko Ninković, konsultant CCI-a za monitoring rada Vlade i Skupštine RS-a, s rastom budžeta raslo je i zaduživanje RS-a, pri čemu je vlast u RS-u svoj entitet zaduživala većom dinamikom od vlasti Federacije BiH, što je dovelo i do razlika u stepenu njihove zaduženosti.

Po zvaničnim informacijama Ministarstva finansija, ukupan dug RS-a na kraju 2007. godine iznosio je tri milijarde i 37 miliona KM.

Do kraja 2010.  „popeo“ se na tri milijarde i 710 miliona, da bi na kraju 2013. iznosio četiri milijarde i 757 miliona KM.

"Mjereno po stanovniku u RS-u, građani RS-a za 50 posto su zaduženiji od građana FBiH. Trenutni dug po  stanovnika RS-a iznosi 3,5 hiljada KM, dok građani FBiH, u prosjeku, duguju 2,3 hiljade KM" – izračunali su predstavnici CCI-a.

Ninković je naveo i da Vlada RS-a snosi značajan dio odgovornosti za teške posljedice prirodne katastrofe koja je u maju pogodila RS te da su neki njeni pojedinci na vrijeme upozoravali na prijeteću opasnost i na mjere koje potrebno preduzeti.

Ta kastrofa se na kraju dogodila svega nekoliko godina nakon prodaje „Telekoma RS-a“ za 646 miliona eura, što je 11 puta veća suma od one koja je bila potrebna da se građani RS-a zaštite od katastrofe iz maja ove godine.

Predstavnici CCI-a su također upozorili da je u RS-u za vrijeme aktuelnog mandata ove vlasti broj zaposlenih smanjen za 4.467, a porastao je broj penzionera i premašio broj zaposlenih.

"Zabilježen je rast prosječne plaće u RS-u od 39 KM, prosječne penzije od 28 KM, a istovremeno cijena sindikalne potrošačke korpe povećana je za čak 181 KM, odnosno četiri i po puta više od povećanja prosječne plaće i šest i po puta više od povećanja penzija" – ukazali su predstavnici ove nevladine organizcije.

I entitetski parlament bilježi strmoglav pad obima planiranih i broja realizovanih zakona tokom mandata.

"Narodna skupština RS-a suočava se sa činjenicom da je za četiri godine mandata realizirala manje planiranih zakona nego što ih je bilo u programima pada za prve dvije godine" – rekao je Ninković.

Najveći dio odgovornosti za skromne rezultate rada Skupštine RS-a, snosi Vlada, kao najčešći predlagač mjera o kojima odlučuje parlament, naveli su predstavnici CCI-a.