<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Policija zbog Dore Bilić istražuje ima li u Hrvatskoj islamističkih radikala?

Džihadistica iz Zagreba

U jednoj mirnoj zagrebačkoj ulici odrasla je danas 27-godišnja Dora Bilić. Njen put od bivše učenice 16. gimnazije do radikalne islamistice, počeo je nakon srednje škole kada se odselila u London. Posljednjih pet godina nije se vraćala svome domu, a vijest o tome da je ranjena dok se borila na strani islamista, šokirala je komšije.

02. oktobar 2014, 12:00

 "Teško je nešto reći, šta se to događa u osobi da se odluči na ovakvo nešto", kaže komšija porodice Bilić, Milan Brkić.

Dora se navodno dvaput udavala, a u Siriji boravi od prošle godine. Kako RTL neslužbeno doznaje da policija zbog ovog slučaja istražuje koliko bi moglo biti sličnih slučajeva u Hrvatskoj

"Ova djevojka, to je, ja mislim, čisti avanturizam potaknut mladošću. Ono što je zanimljivo je da su regrutni centri recimo Beč i London, što su visoko razvijeni stari gradovi zapadne civilizacije", kaže socilog Tarik Kulenović, autor knjige 'Politički Islam'.

Prema dosad prikupljenim informacijama, policija smatra da u Hrvatskoj nema prijetnje jer nema regrutnih centara u kojima se vrbuju potencijalni borci na strani Islamske države, no pod posebnom prismotrom je nekoliko pojedinaca za koje se sumnja da bi mogli biti povezani s ekstremističkim skupinama.