<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

5 znakova da ne jedete dovoljno proteina

Takozvana piramida zdrave hrane je posljednjih godina počela da se mijenja. Stručnjaci poručuju da jedemo previše ugljenih hidrata i prostih šećera i zbog toga se debljamo, a sve više shvataju važnost dovoljnog unosa bjelančevina u svakodnevnu prehranu.

02. oktobar 2014, 12:00

Bjelančevine ili proteini su jako bitni za naš organizam. Oni predstavljaju glavni građevinski materijal našeg organizma, a uključeni su u gotovo sve biohemijske procese ćelija. Primjera radi, učestvuju u stvaranju hemoglobina koji prenosi kiseonik u tijelu, u izgradnji i obnovi mišićnog tkiva, rastu kose, noktiju i kože i prenosu hranjivih materija.
Šta još morate znati o proteinima?

Proteini su izgrađeni od različitih kombinacija ukupno 20 aminokiselina, od čega ih je 8 esencijalno, što znači da ih naš organizam ne može proizvesti, već ih moramo unijeti hranom. 

Proteini se nalaze u gotovo svoj hrani, osim u rafiniranim šećerima i mastima. Hrana životinjskog porijekla, poput mesa, riba, jaja, mlijeka, jogurta i sira, najbolji je izvor proteina. Biljni proteini nalaze se u mahunarkama (pasulj, grašak, mahune, sočivo...), žitaricama, zelenom lisnatom povrću i heljdi. Prosječnom čovjeku treba 1 - 1,5 grama proteina po kilogramu tjejlesne mase dnevno. 

Ako se pitate uzimate li dovoljno proteina, obratite pažnju i na sljedeće. Ovo su znakovi da ne jedete dovoljno proteina: 

1. Žudite za slatkim

Jedan od prvih znakova nedovoljnog unosa proteina je: jede vam se nešto slatko i nikad se ne osjećate potpuno siti. Pitate se, kako to da onda ne žudite za mesom i jajima? Pa, jedna od glavnih funkcija proteina je održavanje stalnog nivoa glukoze u krvi, pa uz nestašicu proteina imate i nagli pad glukoze i želju za namirnicama koje će vam brzo dati energiju, kao što su slatkiši. 

To vjerovatno objašnjava i zašto mnogo vegetarijanaca (ako ne paze na dovoljan unos proteina iz neživotinjskih izvora) tako pati za čokoladom. Pojedete li za doručak samo žitarice s mlijekom, trenutno ćete dobiti energiju, ali ubrzo ćete ogladnjeti. 

2. Osjećate se umorno

Ravnoteža šećera u krvi je bitna za koncentraciju, pa uz nedostatak proteina imate osjećaj da ne možete normalno da funkcionišete. Naravno, vašem mozgu su potrebni proteini da bi se dobro osjećao. Tražite li stalno rješenje u ugljenim hidratima kao što su peciva ili keks, dobićete trenutnu energiju i zatim ponovno pad energije uz osjećaj da se ne možete fokusirati. 

3. Opada vam kosa

Proteini izgrađuju sve ćelije u telu, uključujući i folikul kose. Jaki folikuli držaće kosu na glavi, bez obzira na moguća zatezanja kose gumicom, češljanje i sl. Međutim, ako vam hronično nedostaje proteina, mogli biste primijetiti da vam kosa više opada i da su vam vlasi tanje. 

4. Osjećate se slabo

Proteini su ključni za gradnju mišića, pa uz nedovoljan unos proteina mišići s vremenom slabe. 

5. Često ste bolesni

Bez dovoljno proteina nema ni dobrog imuniteta. Zato, ako primjećujete da češće pokupite prehladu ili virozu nego drugi ljudi, a inače ste dobrog zdravlja, možda je za to kriva nestašica proteina u vašem tijelu. 

Foto: Image courtesy of amenic181 at FreeDigitalPhotos.net