<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Arheolozi tvrde da su pronašli Drakulinu tamnicu!

Drakula je možda izmišljeni lik, ali arheolozi vjeruju da su pronašli tamnicu u kojoj je držan Vlad Drakula – osoba iz stvarnog života koja je inspirisala priču o vampiru Brema Stokera, prenosi "Huffington Post".

02. oktobar 2014, 12:00

Istraživači su izjavili da su otkrili tajni tunel i dvije tamnice u zamku Tokat u Turskoj, gdje je Vlad navodno bio zarobljen.
Do otkrića je došlo tokom desetonedjeljne restauracije drugog dijela zamka, pišu turski mediji. 

Ibrahim Cetin, arheolog koji je pomagao u restauraciji, izjavio je da je u pitanju jedan od mnogih tunela, uključujući tu i jedan za koji se smatra da je predstavljao put do obližnjih rimskih kupatila. 

Tamnice, kako tvrdi Cetin, bile su napravljene poput zatvora. 

„Teško je procijeniti u kojoj je Drakula bio držan. Ali je on bio ovdje“, izjavio je. 

Vjeruje se da su Vlada, vlaškog vojvodu, u zamku zatočili Otomani zajedno sa njegovim mlađim bratom, Raduom 1442. godine. 

Oslobođen je nakon što su njegov otac i drugi brat ubijeni, i tada je započeo sa brutalnom praksom da nabija svoje neprijatelje na kolac. 

Vlad je navodno patronim „Dracul“ ili „zmaj“ nasijledio od oca, Vlada II, koji je pripadao Redu zmaja, grupi koja se borila protiv Otomanskog carstva u Evropi. 

Čuveni pisac Brem Stoker je pročitao knjigu u kojoj se spominju neke od Vladovih sadističkih navika, što mu je poslužilo kao inspiracija za knjigu o njegovom čuvenom vampiru Drakuli 1897. godine.