<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

U Donjecku od jutros traju žestoki oružani sukobi

Ukrajina

Proruski separatisti u Donjecku i ukrajinske vladine snage koje kontroliraju aerodrom u tom gradu od ranih jutarnjih sati vode žestoke oružane sukobe, javlja Anadolu Agency (AA).

02. oktobar 2014, 12:00

 Vijest o nastavku sukoba u blizini donjeckog aerodrom potvrdio je i glasnogovornik Centra za nacionalnu sigurnost i odbranu Andrej Lisenko.

Lisenko tvrdi da separatisti, uprkos aktuelnom dogovoru o primirju, i dalje izvode oružane napade na punktove ukrajinske vojske i da su i današnji sukobi kod aerodroma započeti takvim napadom.

"Aerodrom kontroliraju oružane snage Ukrajine. Tamošnje snage su opremljene dovoljnim količinama oružja i hrane da odbrane taj front. Nije riječ o opkoljenoj zoni, tako da pomoć vojnicima konstantno pristiže“, kazao je Lisenko.

Potvrdivši informaciju da sukobi traju od rano jutros, Lisenko je kazao da će detaljnije informacije o posljedicama sukoba objaviti kasnije.

Podsjetivši da su separatisti i sinoć izveli četiri napada na ukrajinske snage na aerodromu u Donjecku, Lisenko je kazao da su separatističke snage zabilježile velike gubitke tokom tih neuspješnih napada.

Glasnogovornik Lisenko je dodao da je u sukobima na istoku zemlje u posljednjih 24 sata poginuo jedan, a ranjeno ukupno 18 ukrajinskih vojnika.

Večinu teritorije u Donjecku kontroliraju proruski separatisti, koji izvode česte napade kako bi zauzeli i tamošnji aerodrom kao strateški važnu lokaciju.