Gradimo termoelektrane bez informacija o zagađenju koje će stvarati!

Gradimo termoelektrane bez informacija o zagađenju koje će stvarati!

Piše: Maja Isović

Iz Centra za životnu sredinu upozoravaju da su nekvalitetne Studije uticaja na životnu sredinu u BiH pravilo, a ne iznimka.

Iz Centra za životnu sredinu danas je saopšteno da Studija uticaja na životnu sredinu TE Ugljevik 3 ne pruža odgovarajuće informacije i nije u skladu sa EIA direktivom.

EIA direktiva o procjeni uticaja na životnu sredinu obavezujuća je za Bosnu i Hercegovinu po Ugovoru o Energetskoj zajednici.

"Iz postojeće studije uticaja na životnu sredinu za termoelektranu Ugljevik 3, zbog  grešaka u proračunima i nedostatka vitalnih informacija, nemoguće je procijeniti uticaj  koji će to postrojenje imati na životnu sredinu i zdravlje stanovništva Ugljevika i regije", ovo je pokazala analiza studije ovog postrojenjakoju je Centar za životnu sredinu  danas dostavio Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, koje  je Studiju uticaja na životnu sredinu za TE Ugljevik 3 prihvatilo i na osnovu iste izdalo ekološku dozvolu.

Igor Kalaba, Koordinator kampanje "Stop prljavoj energiji – jer budućnost je obnovljiva", rekao je da ova studija u kojoj nedostaju ključne činjenice, a proračuni su puni kardinalnih grešaka, otvara veoma ozbiljno pitanje o kapacitetima licenciranih firmi za izradu ovakvih studija i njihovog kredibiliteta.

"U studiji nedostaju proračuni za ključnezagađivače, čija emisija iz termoelektrana svake godine na teritoriji EU, Srbije i Turske dovodi do 23,300 preranih smrti i gubitka od 54,7 milijardi eura godišnje[", ističe Kalaba.

Iz Centra za životnu sredinu upozoravaju da su nekvalitetne Studije uticaja na životnu sredinu u BiH pravilo, a ne iznimka.

Nataša Crnković, koordinatorica programa Biodiverzitet i zaštićena područja ističe slučaj studija uticaja planiranih malih hidroelektrana u Nacionalnom parku Sutjeska, u kanjonima Sutjeske i Hrčavke.

“Nailazili smo na slučajeve gdje se u spisku flore i faune navode vrste i zajednice vrsta koje ne samo da se ne nalaze na datom lokalitetu već su izumrle prije 300 godina ili nikad nisu ni zabilježene na datom području! Pored toga, vrste koje su endemi u tim kanjonima, te su po njima i dobili ime, se ni ne spominju. O ozbiljnim analizama uticaja postrojenja na te vrste je onda suvišno i pričati, a to je glavni zadatak studija uticaja”, rekla je ona.

Situacija nije ništa bolja ni u Federaciji BiH, kaže Denis Žiško iz organizacije Ekotim.

„Studije uglavnom sadrže podatke o trenutnom stanju životne sredine, često netačne ili  čak prepisane iz drugih studija. Kvalitetne procjene i modeli rasprostranjenja zagađenja i uticaja na kvalitet vazduha, vode i zdravlja ljudi redovno izostaju”.

Centar za životnu sredinu je analizu predao Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, te ih pozvao na povlačenje ekološke dozvole i ponavljanje procesa procjene uticaja na životnu sredinu kako bi se zaštitilo građanstvo Ugljevika i okoline, te ispoštovao zakonski okvir i međunarodne obaveze.

 

Podsjetimo da Centar za životnu sredinu iz Banjaluke, Centar za ekologiju i energiju iz Tuzle i Ekotim iz Sarajeva zajedno sprovode kampanju “Stop prljavoj energiji – jer budućnost je  obnovljiva”. Kampanja za cilj ima borbu protiv štetnih energetskih projekata, podizanje  svjesti javnosti o opasnostima prljavih izvora energije poput uglja i zagovaranje  razvijanja energetskih sistema BiH utemeljenih na energetskoj efikasnosti i obnovljivim izvorima energije

 

 

 

 

 

Komentari na tekst (1)
Objavljeno:
Znamo, veoma dobro, koliko je samo elektrana pogonjena fosilnim gorivima prljava: ugalj je apsolutno najprljaviji izvor energije, odgovoran za preko 83% CO2 zagađenja od 1990 ( izvor: http://www.greenamerica.org/programs/climate/dirtyenergy/coal/whydirty.cfm ) Eksploatacija fosilnih goriva u takvim elektranama uništava kompletne ekosisteme. Golosječom se skidaju sve zelene površine oko kopa, da se omogući pristup; toksični otpad mora da se negdje odlaže, obično pored obližnjih gradića, jer potrebna je kakva-takva infrastruktura za taj proces; toksični otpad sastoji se od tečnih, sluzavih materija koje sadrže veoma visoke količine kancerogena i teških metala, i kada se izlije u prirodu (a redovno se to dešava) zagađuje sve s čim dođe u kontakt; izaziva "kisele kiše", zagađuje vazduh i znatno pogoršava stanje i broj oboljelih od plućnih bolesti, srčanih bolesti i raka pluća. Emituje visokotoksičnu živu u atmosferu, uključujući i drugih 66 visoko-neurotoksičnih i kancerogenih materija. Ali, Mile Dodik prosto mora uzeti pare, jer život napolju će biti skup za njega i njegovu djecu, tako da ćemo ovo morati na kraju spriječiti silom, jer milommilom očito ne postižemo ništa.
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.