<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Sudar bogova: Istvud, Skot, Nolan, Anderson

Nakon prilično slabog filmskog ljeta očekuje nas uzbudljiva jesen i ništa manje zanimljivija zima. Među brojnim najavljenim ostvarenjima svakako se izdvajaju novi filmovi "filmskih bogova" Klinta Istvuda, Pola Tomasa Andersona, Kristofera Nolana i Ridlija Skota.

06. oktobar 2014, 12:00

Prva holivudska ekranizacija romana jednog od najvećih američkih savremenih književnika Tomasa Pinčona dobila je ovog meseca i prvi filmski trejler.
Riječ je o najavi za film “Inherent Vice” koji je okupio zavidnu glumačku ekipu predvođenu Hoakinom Finiksom, Džošom Brolino, Riz Viterspun i Benisiom del Torom, a čija je radnja smještena u sedamdesete godine prošlog vijeka.

“Inherent Vice” obiluje ikonografijom toga doba, a reditelj Pol Tomas Anderson (Kralj pornića, Magnolija, Master) uspio je zadržati i lični i pečat Pinčonovog potpisa koji meša stvarne i izmišljene događaje uz veliku količinu crnog humora.

U pitanju je neobičan i orginalan krimić čiji je glavni junak drogom nabrijani detektiv Lari “Dol” Sportelo (Hoakin Finiks) koji istražuje nestanak bivše djevojke. Ovaj naizgled jednostavan kratki sinopsis krije vrlo kompleksnu i dinamičnu priču po kojima je Pinčon i postao poznat, te koje su mu već godinama omogućile vodeće mjesto na kladionicama kada je riječ o novim dobitnicima Nobelove nagrade za književnost.



“Inherent Vice” će ponovo podići prašinu oko postojanja pisca o kojem se inače zna vrlo malo: posljednja poznata fotografija datira s kraja pedesetih prošlog vijeka, niko ne zna gde od tada živi iako itekako plodno stvara sve ovo vrijeme… Jedni tvrde da je u stvari riječ o Selindžeru dok su drugi sigurni kako se iza imena Tomasa Pinčona krije nekoliko osoba.

Svima je jasno da je neko morao da potpiše i prava oko ekranizacije ovoga romana, ali još uvijek se krije od javnosti ko je to učinio.

Film je premijerno prikazan protekle sedmice, a uskoro se očekuje bioskopska distribucija.

Egzodus: Bogovi i kraljevi
Egzodus: Bogovi i kraljevi

I “20th Century Fox” je objavio novi trejler filmskog spektakla Ridlija Skota “Egzodus: Bogovi i kraljevi”, u kome najveće rivale Mojsija i Ramzesa II igraju Kristijan Bejl i Džoel Edžerton.

Ova epska avantura zapravo je priča o čovjeku koji je imao hrabrosti da se suprotstavi najvećoj sili u egipatskom carstvu. Koristeći nevjerovatne vizualne efekate i 3D kamere, Ridli Skot na velikom platnu oživljava priču o izlasku Jevreja prevođenih Mojsijem (Kristijan Bejl) iz Egipta na slobodu u obećanu zemlju, nakon sukoba sa egipatskim faraonom Ramzesom II koga igra Džoel Edžerton. Priča filma je zasnovana na Knjizi Izlaska, koja je dio Starog zavjeta.

Reditelj Ridli Skot okupio je u novom filmu pored Kristijana Bejla i Džoela Edžertona najveće zvijezde Holivuda, Arona Pola, Sigurni Viver, Bena Kinslija i Džona Tortura. Scenario za film napisali su Adam Kuper i Bil Kolaž.

Poznatom holivudskom reditelju je bilo bitno da prikaže manje poznate detalje iz života Mojsija i Ramzesa II. Film je sniman u Španiji, Maroku i Engleskoj.



Snajperista
Snajperista

Na radost ljubitelja sedme umjetnosti oskarovac Klint Istvud ponovo se prihvatio rediteljske palice. Njegov najnoviji film je “Snajperista” za koji je nedavno predstavljen zvanični trejler.

Riječ je o ekranizaciji životne priče najuspješnijeg snajperiste u istoriji američke vojske, Krisa Kajla , kojeg u ovom biografskom akcionom filmu tumači Bredli Kuper.

Film “Snajperista” snimljen je prema knjizi koju je napisao sam Kris Kajl.

Poslan u Irak kako bi štitio svoje saborce Kajl je uskoro dobio nadimak Legend (Legenda), a postao je nadaleko poznat i s neprijateljske strane te mu je ucijenjena glava. Uprkos opasnosti, i uz porodicu koja je strepila kod kuće, Kris je odradio četiri misije u Iraku slejdeći moto američke mornarice “Ne ostavljaj ni jednog čovjeka iza sebe”.



No nakon što se vratio kući, svojoj supruzi Tai Rene (Siena Miler) i deci, Kris je shvatio da je ušao u rat u kojem nema pobjednika.

Film u bioskopsku distribuciju ulazi početkom sljedeće godine.

Scena iz filma Interstellar
Scena iz filma Interstellar

Znatno prije njega, već sljedećeg meseca, u bioskope dolazi “Interstellar”, novi film režisera i koscenariste Kristofera Nolana koji važi za najtajanstveniji blokbaster godine.

Mjesec dana pre dolaska u bioskope Nolan je fanovima napokon otkrio više detalja svoje intrigantne radnje.

Od početka je svima bilo jasno da se ne radi o klasičnom naučno-fantastičnom spektaklu. No Kristofer Nolan (serijal o Betmenu “Vitez tame”) tek je početkom oktobra u javnost pustio trejler u kojem se možemo podrobnije upoznati s novim filmom iz njegove radionice.

“Interstellar” nas kroz priču o bivšem pilotu Kuperu , koji živi u vrijeme kada su ljudskoj vrsti dani na Zemlji odbrojani, vodi preko granica Sunčevog sistema u neotkrivene svjetove koje slavni oskarovac (Metju Mekkonahi) istražuje zajedno s astronautkinjom Brand (En Hatavej) .



Ali potraga za novim domom čovječanstva osim riskantnog putovanja uključuje i trku s vremenom kao i neizvestan povratak koji otvara pitanje šta će zateći na Zemlji ako se na nju uopšte i vrate.

Izvor B 92