<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Situacija sa terena- stanje na biralištima po opštinama

Na biralištima širom Bosne i Hercegovine jutros u sedam sati počelo je glasanje u okviru Opštih izbora 2014. godine. U većini birališta sve protiče prema planu, iako ima mjesta gdje se kasnilo sa otvaranjem.

12. oktobar 2014, 12:00

 Na biralištima širom Bosne i Hercegovine jutros u sedam sati počelo je glasanje u okviru Opštih izbora 2014. godine. U većini birališta sve protiče prema planu, iako ima mjesta gdje se kasnilo sa otvaranjem.

Na pojedinim biračkim mjestima jutros su evidentirane i gužve, a prema riječima članice Centralne izbore komisije BiH Irene Hadžiabdić, CIK nije dobio prijave o kršenju izborne šutnje.

"Manjih pritužbi na terenu je bilo jedino iz nadležnosti općinskih izbornih komisija", kazala je Hadžiabdić za Anadoliju.

Prema informacijama sa terena, većina biračkih mjesta u Sarajevu je otvorena na vrijeme, jutros u sedam sati, a na nekoliko mjesta to nije urađeno.

Takav slučaj bio je u ulici Asima Ferhatovića u opštini Centar, gdje je biračko mjesto otvoreno u 7:50 sati, te je i vrijeme glasanja produženo do 19:50 sati. Razlog kašnjenja bio je tehničke prirode - nepotpuni spisak ulica.

Kako je za Agenciju Fena rekao predsjednik Izborne komisije Opštine Centar Zvonko Mijan, pojedini birački odbori nisu na vrijeme preuzeli glasačke listiće i trebalo je odstraniti nekoliko plakata političkih kandidata.

Biračka mjesta jutros su sa kašnjenjem od 15-20 minuta otvorena u Živinicama, Kalesiji, Višegradu, Drvaru, Bileći i Zvorniku, i to iz tehničkih razloga, izjavila je Srni glasnogovornica Centralne izborne komisije BiH Maksida Pirić.

Prema njenim riječima, CIK u 8 sati nije imao informaciju da li je otvoreno 10 biračkih mjesta u Zvorniku.

Na području Dervente na tri biračka mjesta glasanje je počelo sa zakašnjenjem, dok je na preostalih 37 biračkih mjesta počelo na vrijeme u 7 sati, izjavila je predsjednica Opštinske izborne komisije Nada Nović.

Od 26 redovnih biračkih mjesta u opštini Čelinac, jutros u 7 sati je otvoreno 21 biračko mjesto, dok je na ostalim bilo kašnjenja od pet minuta do pola sata, potvrdio je Srni predsjednik Opštinske izborne komisije Božidar Savičić.

"Otvaranje je kasnilo, jer je potrošeno više vremena na brojanje glasačkih listića, a na dva mjesta je bilo kašnjenja članova biračkog odbora", naveo je Savičić.

Od ukupno 25 biračkih mjesta na području opštine Odžak u 7 sati otvorena su njih 23 a na dva došlo je do kašnjenja od 15, odnosno 30 minuta.

Predsjednica Lokalne izborne komisije opštine Odžak, Ana Majstorović kazala je u izjavi za Fenu da je do kašnjenja došlo zbog nedolaska jednog člana biračkog odbora te zbog tehničkih poteškoća.

U Banjaluci je jutros u 7 sati otvorena većina biračkih mjesta, potvrdio je za Fenu predsjednik Gradske izborne komisije Aleksandar Radeta.

On je pojasnio da je bilo određenih kašnjenja na nekoliko biračkih mjesta zbog dodatnog prebrojavanja glasačkog materijala pa će zbog kašnjenja rad tih biračkih odbora biti produžen za onoliko vremena koliko se kasilo s početkom rada.

U odnosu na broj biračkih mjesta u Banjaluci, koja je najveća izborna jedinica u RS, to i nije, kazao je Radeta, veći problem.

Na području opštine Orašje 16.516 građana moći će glasati na ukupno 28 biračkih mjesta od kojih su dva mobilna.

Predsjednik Lokalne izborne komisije Orašje Marijan Živković kazao je u izjavi za Fenu da je bilo kašnjenja prilikom otvaranja pojedinih glasačkih mjesta. Jedan mobilni tim još uvijek nije u funkciji, pošto su umjesto glasačkih listića za opciju izbora predsjednika iz Federacije primili listiće za Republiku Srpsku.

Glasanje na većini biračkih mjesta u Srebrenici je počelo jutros u 7 sati, dok je na šest biračkih mjesta zabilježeno kašnjenje od 10 minuta, javlja Anadolu Agency (AA).

Početak glasanja u opštini Foča kasnio je na biračkom mjestu u Mjesnoj zajednici Meštrevac, dok je ostalih 35 biračkih mjesta otvoreno na vrijeme.

Na području grada Bijeljina otvorena su sva biračka mjesta, a na nekoliko njih bilo je malih kašnjenja od pet do 10 minuta.

Članica Gradske izborne komisije Bijeljina Cvijeta Sekulić rekla je da je bilo malih problema u vezi sa glasačkim listićima, jer nije dostavljen jednak broj listića za sve nivoe vlasti.

Na biračkom mjestu Kijevo, u općini Sanski Most, između 9 i 9:30 sati došlo je do fizičkog obračuna dvojice promatrača političkih subjekata na općim izborima u BiH zbog čega je intervenirala policija

Međunarodni posmatrači sutra će prezentirati svoje zaključke

Međunarodni posmatrači koji će danas pratiti opće izbore u Bosni i Hercegovini prezentirat će svoje preliminarne zaključke na konferenciji za štampu koja će biti održana sutra u Sarajevu.


Prema riječima predsjednika Općinske izborne komisije za područje Zenice, Selvera Kelešture, pravo na glasanje ostvarila su 101.449 birača koji su upisani u birački spisak. Glasanje se odvija na 138 redovnih biračkih jedinica i jednoj jedinici za glasanje u odsustvu i glasanje sa nepotvrđenim listićima.


Biračka mjesta su otvorena do 19 sati.  

BUKA UŽIVO- SVE O IZBORIMA