<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Pioniri na Marsu osuđeni na smrt?

Hrabri volonteri spremni da u jednom pravcu putuju na Mars, kao što to predviđa holandska fondacija "Mars One", umrli bi poslije 68 dana, saopštili su danas naučnici.

15. oktobar 2014, 12:00

Pet studenata aeronautike prestižnog Instituta tehnologije Masačusetsa došlo je do tog zaključka poslije analiza naučnih podataka dostupnih o projektu naseljavanja Marsa prema kojem će se snimiti uživo tv rijaliti šou.

"Prva osoba bi umrla od gušenja posle 68 dana boravka na Marsu", navodi se u istraživanju na 35 strana analiza na osnovu grafičkih podataka i matematičkih formula resursa kiseonika, hrane i tehnologije koji su predloženi kao dovoljni za tu misiju.

U studiji se navodi da je biljkama, koje bi se gajile na crvenoj planeti, proizvodile previše kiseonika, dok još nije razvijena tehnologija za uspostavljanje ravnoteže u atmosferi Marsa.

Pored toga, doseljinici bi sve više zavisili od isporuka sa Zemlje i to bi koštalo najmanje 4,5 milijardi dolara. Ta suma bi se povećavala sa slanjem drugih ljudi.

Kadar iz filma &Totalni opoziv&; Foto: Outnow.ch
Kadar iz filma "Totalni opoziv"; Foto: Outnow.ch

Mars One je projekat Holanđinina Basa Lansdropa s ciljem da 2024. godine na Mars, bez mogućnosti povratka na Zemlju, pošalje prvu ekipu od četiri volontera.

Holandska fondacija je u septembru imala više od 200.000 kandidatura za projekat tv rijaliti šoua na crvenoj planeti. Fondacija je poslije ispitivanja izabrala 1.058 osoba, među kojima 586 muškaraca i 472 žene, prosječnog vijeka od 35 godina.

"Do 2015. godine između šest i deset ekipa sa po četiri osobe će imati pripreme za odlazak", navela je Fondacija i dodala da će najprije poslati prvu najbolje pripremljenu ekipu koja treba na licu mjesta da pronađe izvor kiseonika, vode i da počne da gaji šta će jesti.

Druga ekipa će biti poslata 2028. godine. Cijeli projekat fondacije košta više od 6 milijardi dolara s ciljem da se medijska kampanja proširi i dobije još više novca.