<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Položaj slijepih i slabovodih u našem društvu nije na nivou na kojem treba da bude

Danas je Svjetski dan bijelog štapa...

15. oktobar 2014, 12:00

Međunarodni dan bijelog štapa obilježava se svake godine 15. oktobra još od 1964. godine kada je Lyndon Johnson, tadašnji predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, taj dan proglasio Danom bijelog štapa.

Bijeli štap je zaštitni znak slijepih u sve gušćem prometu, ali i pomagalo koje slijepima omogućava samostalno kretanje na poznatom terenu. Da bi štap stvarno bio pomagalo, slijepa osoba mora proći kurs poduke za samostalno kretanje tokom kojeg svladava osnove tehnike i vještine korištenja štapa, osnovna prometna pravila i konfiguraciju terena kojim će se samostalno kretati.

Fikret Zuko, predsjednik Saveza slijepih FBiH rekao je da slijepe osobe u Federaciji BiH pa i u cijeloj BiH, nažalost, ništa bolje ne žive niti imaju išta bolje uslove za život nego su to ranije imale, mada se u javnosti mnogo govori o unapređenju njihovog položaja.

Zuko podsjeća da je u BiH ratificirana Konvencija UN-a o pravima osoba s invaliditetom, postoji i Strategija, ali, kako kaže, implementacije još nema.

"Slijepe osobe, objektivno još se ne mogu na adekvatan način školovati u integriranom obrazovanju. Imaju puno prepreka u svakodnevnom životu, jer im nije prilagođen ambijent, niti okruženje", kaže Zuko.

Naglašava da slijepe osobe nove tehnologije ne mogu koristiti ili to slabo mogu upravo zato što ih ne mogu kupiti, a kad ih dobiju i kao donaciju potrebna im je obuka za korištenje što im nije finansirano.

"Paradoks je činjenica da što se tehnologija više razvija, slijepe osobe su više socijalno isključene zato što to ne mogu pratiti ekonomski niti kroz rehabilitaciju", smatra.

Zuko kaže da jedina pozitivna stvar o kojoj se, na neki način, može govoriti je nešto malo bolje zapošljavanje slijepih osoba. Podsjeća da postoji Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom i Fond, pa je u oblasti zapošljavanja nešto bolje stanje.

Kaže da Udruženje slijepih KS-a, gdje je takođe aktivan, ove godine, dijelom iz protesta, neće zvanično obilježavati Svjetski dan bijelog štapa i naglašava „svake godine smo to radili, nismo osjetili da ima poboljšanja.“

Branko Suzić, predsjednik Saveza slijepih osoba u Republici Srpskoj kaže da se ovaj savez susreće sa mnogim problemima, prevenstveno finansijskim te insistiramo da se sistemski riješi status ove populacije

"Položaj slijepih i slabovodih u našem društvu nije na nivou na kojem treba da bude", kazao je Suzić.

Tu se prevenstveno misli na materijalna davanja, ali i razne servisne usluge i podršku u društvu.

Istakao je i da su 63 člana njihovog udruženja bili poplavljeni tokom maja te očekuju da i im nadležni predstavnici vlasti pruže pomoć, jer se radi o izuzetno ugroženim kategorijama stanovništva.

Savez slijepih RS dobio je prije nekoliko godina status organizacije od javnog interesa, ali sredstva koja se izdvajaju iz budžeta RS nisu dovoljna, kao ni ona iz sredstava za igre na sreću.

"Ta sredstva su dosta simbolična i ne pružaju nam dovoljno da možemo više raditi na rješavaju mnogobrojnih problema našeg članstva", dodao je Suzić.

U povodu Međunarodnog dana bijelog štapa, Suzić je kazao i da se dosta može uradi na prevenciji bolesti vida te smanjiti broj slijepih za veliki procent.

Gradska organizacija slijepih Banjaluka danas je obilježila i 65 godina postojanja i rada ove organizacije, šetnjom uz pomoć bijelog štapa od prostorija Gradske organizacije slijepih do Doma omladine.

Najavljeno je i otvaranje izložbe slika slabovidih slikara i izložbe adaptivnih pomagala za slijepe i slabovide osobe.

Biblioteka za slijepa i slabovidna lica BiH slijepim knjigom nastoji razveseliti svakodnevnicu i razbiti monotoniju.

Direktor Biblioteke Sakib Pleh kaže za Agenciju Fena da slijepe osobe mnogo čitaju, vole knjige, a posebno drago im je druženje s autorima.

Biblioteka trenutno raspolaže s 22.760 bibliotečkih jedinica u tehnikama za slijepe i slabovidne osobe koje koristi 1.189 slijepih osoba iz BiH, ali i svijeta, gdje žive te osobe s našeg govornog područja. To im je omogućeno bez naknade.

Svjetski dan bijelog štapa, Biblioteka za slijepa i slabovidna lica BiH obilježit će danas promocijom knjige Nenada Veličkovića "Vitez švedskog stola", koju je snimio za potrebe slijepih korisnika na CD-u u MP3 formatu. Inače, za potrebe slijepih osobe već izvjesno vrijeme čitaju mnoge javne ličnosti.

Biblioteka za slijepa i slabovidna lica u BiH je među sedam institucija kulture od značaja za državu BiH, koje nemaju riješeno pitanje statusa, a time niti financiranja.

Nezvanična statistika pokazuje da u BiH ima oko pet hiljada slijepih osoba od čega ih je u FBiH oko 2.200. Do podataka o zapošljavanju slijepih osoba još je teže doći jer se to stanje brzo mijenja, odnosno oni brzo dobivaju ali i/li gube posao.