<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Šokantni svijet Markiza de Sada

U pariskom Muzeju Orsej (Musée d'Orsay) 14. oktobra otvorena je izložba posvećena francuskom književniku Markizu de Sadu i njegovom uticaju na slikarstvo.

15. oktobar 2014, 12:00

Poznato je da je Markiz de Sad uticao na poznate francuske pisce i pjesnike - Šarla Bodlera, Gistava Flobera ili Gijoma Apolinera, ali javnost malo zna da je pisac takođe uticao na slikare kao što su Pablo Pikaso, Pol Sezan, Ežen Delakroa i Gistav Moro ili vajar Ogist Roden, saopštili su organizatori izložbe.

"Veza između želje i surovosti, koja se, prema De Sadu, nalazi u sadržaju svake osobe, potpuno je očarala slikare. Izložba predstavlja priču o toj 'podzemnoj revoluciji'", izjavila je autorka izložbe Ani le Bren.

Na izložbi je predstavljena slika Edgara Degaa "Ratna scena iz Srednjeg vijeka" koja predstavlja "simboličnu sliku" izložbe. Na toj slici su muškarci na konjima koji strijelama gađaju obnažene djevojke, rekla je Ani le Bren.



Prema njenim riječima, umjetnici su i ranije slikali scene obaženih tijela, silovanja ili otmice žena, ali u obliku mitoloških scena.

"De Sadov okultni uticaj će pomoći umjetnicima da izađu iz tradicionalnih okvira predstalvjanja nekih scena koje su povezane s nasiljem i istovremeno željom prema ženi", rekla je ona.

U Francuskoj se ove godine obelilježava 200 godina od smrti pisca djela "Sto dvadeset dana Sodome", napisanog 1785. godine u zatvoru Bastilje.

Markiz de Sad (1740-1814), čije je pravo ime bilo Donasjen Alfons Fransoa, bio je aristokrata i književnik. U svoje vrijeme je bio poznat po seksualnim skandalima, a kasnije po opisima specifičnih seksualnih fantazija kao i mračnim stranama ljudske ličnosti. Od njegovog imena potiče pojam sadizam i sadomazohizam.