<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Tajne uspjeha najboljih studenata

Jedno od najčešćih pitanja koje zanima studente jeste šta je to što neke od njih čini uspješnijim od drugih.

19. oktobar 2014, 12:00

Neki od tajnih sastojaka uspjeha su natprosječna inteligencija, potpuna predanost, uložen veliki trud, dobre radne navike, disciplinovanost i organizovanost, ali ponekad i sreća.

Izdvajamo nekoliko najvažnijih:

1. Imati organizovani raspored
– Odlični studenti će se držati svog rasporeda aktivnosti svake nedjelje i svoje obaveze oko učenja će rasporediti tako da za test i ispit uvijek budu spremni. Bitno je raditi redovno  i kontinuirano, tako ćete sebe lišiti briga kada se ispiti približe.

2. Raspodijeliti obaveze
– Ukoliko za ispit morate da naučite knjigu od 400 strana potpuno je pogrešan korak da sjednete nekoliko dana pred ispit i dnevno čitate 200 strana. Ukoliko pripremu ispita počnete ranije, moći ćete da raspodijelite svoj zadatak na više manjih i da posljednjih nekoliko dana odvojite samo za ponavljanje. To je daleko djelotvornije, a bićete znatno manje pod stresom.

3. Odabrati odgovarajući krug ljudi
– Uspješni studenti znaju da je veoma važno da slobodno vrijeme koje imaju treba upotpuniti u prisustvu kvalitetnih ljudi koji su isto tako posvećeni studijama kao i oni sami. Provođenje vremena sa studentima koji svoje studentske obaveze tretiraju drugačije bi moglo loše uticati na organizovanost koja je neophodna za postizanje uspjeha.

4. Ne zavaravati se
– To što sjedite nad knjigom 6 sati ne znači ništa, ukoliko se niste pomjerili sa prve tri strane. Ukoliko vam je pri tom otvoren Facebook profil i imate četvoricu prijatelja na chatu, to što je knjiga ispred vas nema baš nikakvog značaja. Ako ste vrijeme odvojili za učenje, onda to i radite. Sve ostalo vam samo odvraća pažnju i u potpunosti je kontraproduktivno.

5. Imati pozitivan stav
– Kada se ulaže veliki trud u učenje ili  bilo koji drugi poduhvat, potpuno je jasno da se trema oko ishoda ispita intenzivira. Važno je kontrolisati misli i tremu i ne dozvoliti da ona bude destruktivna. Ukoliko smo uložiti velike napore, treba vjerovati u pozitivan ishod.

6. Biti konstantan i istrajan
– Bez obzira ako ste prošlu noć učili cijele noći ili ostali na žurci do kasno, recite sebi da ćete i pored toga stići na jutarnje predavanje sljedećeg dana. Istrajnost u onome što radite i predanost svemu, a sve to uz pronalaženje vremena za sebe i zabavu, čine ključnu razliku između uspješnih i prosječnih studenata.

7. Imati cilj i plan – Najbolji studenti znaju iz kojih razloga su upisali određeni fakultet i znaju šta je sve potrebno kako bi ostvarili svoj cilj. Ne možete napraviti uspjeh ako ne znate koji je vaš plan i koji su vaši ciljevi. Od prvog dana na fakultetu postavite sebi najvažniji cilj: da diplomirate što prije. Držite se tog cilja i učinite sve što možete da to tako i bude.