<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Na nekoliko jezika uvjeravali svijet da je njihov rat zapisan u drevnom proročanstvu

Džihadisti poligloti

Militanti Islamske države objavili su novi video koji prikazuje ekstremističke borce kako na engleskom, francuskom i njemačkom jeziku prijete vojnicima sa zapada.

17. oktobar 2014, 12:00

Nijedan od muškaraca koji govore ravno u kameru na snimci ne nosi masku. Jedan džihadist, identificiran kaoAbu Abdullah al-Britani, na tečnom engleskom nagovara Zapad da pošalju svoje trupe u regiju 'kako bi ISIS mogao ubiti sve i jednog vojnika, uz Alahovo dopuštenje'.


"Uzet ćemo njihovo oružje i ti će ljudi umrijeti... Ne možete doći u Irak i misliti da ćete ga zauzeti. Nema šanse. Voljni smo proliti svoju krv za ovu zemlju. Odrubit ćemo glave Amerikancima, Francuzima, svima koji dođu" - kazao je pa dodao kako Islamska država nema namjeru izgubiti bitku protiv Zapada jer imaju potporu Boga.



"Znajte da se mi borimo da umremo... a vi se borite za ovaj svijet koji nama ništa ne znači"
 - kazao je.

Osvrćući se na zračne napade kojima Zapad gađa ISIS-ove mete proteklih tjedana, al-Britani inzistira da ih bombe neće odvratiti od plana.

"Ti nas napadi samo osnažuju, i daju nam razlog da budemo ovdje" - kazao je.

Nakon al-Britanija, pred kamerama se pojavio Abdul Wadoud al-Firansi koji je pak na tečnom francuskom uputio poruku 'svinji Francoisu Hollandeu', a njegov je govor preveden titlovima na engleskom.

Al-Firansi pročitao je vjerske retke pa optužio francuskog predsjednika za korištenje bogatstva zemlje kako bi odvratio ljude od Islama.

"Svi znaju koliko novca ste ti i tvoja koalicija potrošili i izgubili u ratu protiv Islama. Doživjet ćeš veliki poraz jer je tako Allah obećao. Ti, koalicija, postat ćete gubitnici" - kazao je mladi militant osvrćući se na 1300 godina staro proročanstvo koje predviđa rat između islamske vojske i 'horde nevjernika' u Siriji.

Svoj govor Al-Firansi završava riječima: - Islamska država se vratila. Pobjedom za pobjedom stvaraju teritorij... stoga umrite u svom bijesu jer ovo je era islama.

Nakon što je al-Firansi završio sa svojim govorom, treći militant pod imenom Abu Dauoud al-Almaniiskoračio je ispred kamere i progovorio na njemačkom.

Tvrdi da je video snimljen u sirijskom gradu Dabiqu - gdje bi se prethodno spomenuto proročanstvo trebalo ispuniti - i nagovara zapadne nacije da pošalju svoju vojsku u borbu i ISIS-om jer čekaju na njih već stotinama godina.

Na kraju govora poziva muslimane u Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj da se pridruže ISIS-u.