<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Generalna skupština UN-a izabrala nove nestalne članice Vijeća sigurnosti

New York

Generalna skupština Ujedinjenih naroda (UN) izabrala je Angolu, Maleziju, Novi Zeland, Španiju i Venecuelu kao nove nestalne članice Vijeća sigurnosti UN-a.

17. oktobar 2014, 12:00

 Angola, Malezija i Venecuela bile su jedini kandidati njihovih regionalnih grupa, tako da je njihov izbor bio zapravo izvjestan. 

Nove nestalne članice će imati mandat dvije godine, koji će početi 1. januara. 

Vijeće sigurnosti sastoji se iz 15 članica, od kojih je pet stalnih - Kina, Francuska, Rusija, Velika Britanija i Sjedinjene Američke Države, koje imaju pravo veta. 

Ostale su Čad, Čile, Jordan, Litvanija i Nigerija, koje su dobile mandate 2013. 

Turska će nastaviti da bude glas i savjest zemalja koje imaju određena očekivanje od nje, kazao je u UN-u turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu, nakon što njegova zemlja nije iabrana među pet novih nestalnih članica VS UN-a. 

"Možda su neke zemlje uznemirene zbog našeg principjelnog stava, i uvijek je bilo onih koji, tek nakon određenog vremena, priznaju da je Turska u pravu. Tako da mi nismo mogli odustati od naših principa samo kako bismo dobili više glasova", kazao je Cavusoglu povodom izbora pet novih nestalnih članica UN-a.

Čestitajući izabranim zemljama, Cavusoglu je kazao kako će Turska nastaviti saradnju sa međunarodnim i regionalnim institucijama. 

"Ne možemo zapostaviti naše odgovoronosti u UN samo zato što nismo izabrani", kazao je šef turske diplomatije.