<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Osuda napada na pripadnike LGBT zajednice u Banjaluci

Mreža za izgradnju mira BiH najoštrije osuđuje kontinuirane napade, prijetnje i pozivanje na nasilje prema LGBT aktivistima u Banjaluci....

17. oktobar 2014, 12:00

Mreža za izgradnju mira BiH najoštrije osuđuje kontinuirane napade, prijetnje i pozivanje na nasilje prema LGBT aktivistima u Banjaluci posebno prema Banjalučkom udruženju kvir aktivista (B.U.K.A), upućene od strane pojedinaca i navijačkih grupa verbalno, na ulici, i putem društvene mreže facebook.

"Posljednji u nizu je napad na pripadnike ove populacije, koji se desio ispred noćnog kluba Inbox u samom centru Banjaluke, gdje je samo zahvaljujući pravovremenoj intervenciji policije spriječen napad huligana koji sebe nazivaju navijačima, na građane i građanke Banjaluke, jasno pokazuje koliko je situacija ozbiljna", rekli su iz Mreže za izgradnju mira.

Pozivaju nadležene institucije, prije svega MUP Republike Srpske, da preduzumu sve zakonom propisane mjere i radnje i privedu pojedince koji su počinili prekršaje i/ili krivično djelo i pokažu da je zakon isti za sve i da policija radi u službi svih građana i građanki ove države, bez obzira na njihovu nacionalnu, vjersku, etničku, polnu pripadnost, seksualnu orijentaciju, socijalno ili bilo koje drugo porijeklo.

"Institucije i predstavnici vlasti svojim postupcima i stavovima treba da budu primjer za sve druge građane/ke, i treba da promovišu najviše međunarodne standarde u zaštiti osnovnih ljudskih prava,  a pravo na slobodu kretanja, javno izražavanje mišljenja, pravo na život su fundamentalna ljudska prava", napominju.

Pozivaju i medije i druge relevantne institucije koje se bore protiv govora mržnje da osude napade na LGBT aktiviste. Ističu da sigurnost svih garđana nije izuzetak nego pravilo, na koje mediji i druge javne institucije mogu, prije svega svojim reakcijama, i te kako da utiču.

Podsjetimo da se proteklog vikenda (u subotu naveče) ispred noćnog kluba Inbox desio se verbalni, te pokušaj fizičkog napada na aktivistkinje Banjalučkog Udruženje Kvir Aktivista te osobe koje su bile u njihovom društvu.

"Naime, grupa mladića je u prostorijama noćnog kluba Inbox počela skandirati 'Ubij, zakolji da peder ne postoji'. Nakon poziva, policija ih je istjerala iz kluba, međutim, oko petnaest mladića je ostalo ispred da bi sačekali i napali aktivistkinje i njihovo društvo kojie su bili zatočeni u klubu sve do drugog poziva i dolaska policije. Aktivistkinje i njihovo društvo su u 4 sata poslije ponoći uz pratnju i zaštitu policije napustile klub i sprovedene do bezbjednog prostora. Dok su aktivistkinje odlazile, nekoliko mladića je uzvikivalo 'Nećemo vam ništa večeras'", saopšteno je iz Banjalučkog Udruženje Kvir Aktivista.

Jasenko Suljetović iz ovog Udruženja rekao je ranije za BUKU
da je napad koji se desio na grupu aktivistkinja i njihove prijateljice  kulminacija napada i prijetnji koje dobijaju članovi i članice Banjalučkog Udruženja Kvir Aktivista.

“Koliko je situacija ozbiljna pokazuje činjenica da su se napadači nakon što su skandirali '’Ubij, zakolji da peder ne postoji.'’, organizovali ispred noćnog kluba Inbox da bi sačekali i pretukli djevojke koje su samo izašle da se provedu. Zahvaljujući efikasnoj reakciji Centra Javne Bezbjednosti Banjaluka, djevojke su bile u mogućnosti da se udalje. Međutim, čak i dok su odlazile dobijale su prijetnje '’Nećemo vam ništa večeras’ Bitno je napomenuti da su pripadnici policije reagovali zaista brzo te nije došlo do ozbiljnih posljedica. Međutim nakon incidenta nismo dobili nikakvu povratnu informaciju o tome da li je policija legitimisala i privela ove osobe, ne samo zbog narušavanja javnog reda i mira, već i zbog direktne namjere ugrožavanja života građanki Banjaluke”, kazao je Suljetović za BUKU.

Vezan tekst

Kulminacija napada i prijetnji na pripadnike LGBT populacije u Banjaluci