<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Britanski ambasador u BiH: Šta Ujedinjeno Kraljevstvo radi u BiH?

Kada sam u julu stigao u Mostar na usavršavanje jezika, među prvim novim frazama koje sam naučio bila je „teorija zavjere“. Još zabavnije mi je bilo kada mi je moja nastavnica pokazala TV emisiju o američkom sistemu HAARP koji, navodno, nije samo uzrok poplava u Bosni i Hercegovini, već i prirodnih katastrofa od Haitija do Japana. U UK-u imamo izreku, nikada ne dozvoli istini da stane na put dobroj priči!

17. oktobar 2014, 12:00

Od preuzimanja dužnosti britanskog ambasadora, susreo sam se sa brojnim teorijama zavjere koje se tiču naše uloge ovdje, a neke od njih su podržale i osobe na najvišim nivoima vlasti. Proteklih sedmica na teret nam je stavljeno kovanje zavjere za obnavljanje Otomanskog carstva, planiranje spaljivanja zgrada vlada u februarskim nemirima, te korištenje britanskih vojnika kako bi uticali na glasanje građana na opštim izborima.

Naravno, sve ovo su čiste gluposti i ne mislim da iko zaista vjeruje u njih. Kad bi 30 uposlenika Britanske ambasade sve ovo mogli ostvariti, onda bi svi trebali dobiti povišice. Ali, ovo me je natjeralo na razmišljanje. Mi mnogo govorimo o tome koliko je značajno povećati transparentnost. Stoga sam odlučio da, po prvi put, objavim ciljeve rada Britanske ambasade. Ovi ciljevi su odraz britanskih interesa u Bosni i Hercegovini te usmjeravaju i oblikuju sve naše aktivnosti kojim se ovi ciljevi podržavaju. Oni služe kao osnova za mjerenje našeg učinka i napretka i na osnovu istih nam se dodjeljuju finansijska sredstva.



Ciljevi našeg rada svrstani su u dvije grupe:

Četvorogodišnji strateški ciljevi: 2014/15 – 2017/18

    Bosna i Hercegovina (BiH) je dobila status kandidata za Evropsku uniju.
    BiH je stabilna, njena Vlada je funkcionalnija i odgovornija, rizik od kolapsa/konflikta je nizak, a potreba za međunarodnom podrškom je manja.
    Vladavina prava je duboko ukorijenjena. Pravosudne institucije učinkovito funkcionišu. Ozbiljnim naporima počinje se djelovati na rješavanju pitanja korupcije.
    Aktiviran je Akcioni plan za članstvo BiH u NATO. Oružane snage BiH se i dalje razvijaju i učestvuju u međunarodnim mirovnim operacijama.
    Bolja poslovna klima u BiH. Transparentnije donošenje odluka od strane Vlade. Povećane opcije za UK kompanije.



Ciljevi za 2014/15

    Slobodni i pravedni izbori u 2014. godini, kampanje fokusirane na socioekonomska pitanja i put ka EU. Nova Vlada na nivou države brzo formirana.
    Mehanizam za koordinaciju sa EU dogovoren. Koordinisan pristup BiH ka predpristupnim sredstvima EU (IPA fondovima) i relevantnim pododborima.
    Podrška novom ekonomskom planu EU, uključujući i Sporazum za rast i zapošljavanje, saradnja sa međunarodnim finansijskim institucijama u cilju ostvarivanju napretka.
    Putem ambasadinih projekata uspostaviti mehanizme i razviti radne kapacitete kako bi se povećala efikasnost i povjerenje javnosti u sistem pravosuđa. Projekat koji se bavi ratnim zločinima daje potporu EU sredstvima u povećanju broja procesuiranih slučajeva.
    Kontinuirana podrška inicijativi za prevenciju seksualnog nasilja u kontekstu sukoba (PSVI) ostvarena kroz projekte i zagovaranje, uz uspješno predstavljanje PSVI Protokola i nastavak rada sa pravosuđem, policijom, vojskom, NVOima i institucijama kako bi BiH preuzela ovu politiku.
    Podržati razvoj civilnog društva, osnaživanje građana, naročito onih iz poslovnih grupa, medija, NVOa, žena i mladih kako bi mogli raditi na i uključiti se u lokalne i državne političke procese (saradnja sa EU i drugim partnerima).
    Podržati državne i entitetske strategije za borbu protiv korupcije, zajedno sa EU i drugim donatorima, sa fokusom na njihovu praktičnu primjenu, npr. procese i legislativu kojom će se pomoći borba sa korupcijom i podržati pravosuđe.
    Podržati izgradnju kapaciteta Ministarstva sigurnosti i sigurnosnih agencija kroz otvaranje prema javnosti i projekte, kako bi se promovisala bolja međupolicijska saradnja i regionalna saradnja i kako bi se djelovalo po pitanjima organizovanog kriminala, korupcije i prijetnji sigurnom okruženju.
    Uspostaviti učinkovit i transparentan proces odabira i obuke oficira u Oružanim snagama BiH.
    Podržati UK kompanije u osvajanju tržišta u BiH.



Tu je još nekoliko ciljeva koji se tiču rješavanja konzularnih slučajeva i upravljanja novčanim sredstvima i kadrovima Ambasade, ali, u osnovi, to je to. To je ono što mi radimo. Možda nije interesantno kao neke maštovite teorije zavjere ali je u mojim knjiga to puno važnije i značajnije.

Uskoro ćemo krenuti sa radom na ažuriranju naših ciljeva za narednu godinu pa me veoma interesuju vaša mišljenja. Da li su ovi ciljevi preambiciozni, ili nisu dovoljno ambiciozni? Da li smo se fokusirali na prave stvare? Šta bi mogli raditi više, a šta manje? I, kako vi ocjenjujete naš napredak na ostvarivanju ciljeva koje sam vam upravo predstavio? Molim vas da mi kažete šta mislite. Do tada, vraćam se kovanju zavjera sa ciljem ostvarenja svjetske dominacije dok milujem svoju pufnastu bijelu mačku…