<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Tinejdžer tinejdžerima: Uz ovu metodu učenja do odličnih ocjena!

Škola je uveliko u toku, profesori predaju, lekcije se polako sakupljaju a uskoro će početi, kod đaka ne baš omiljeni dio školskih dana, ispitivanje. Da bi spremno dočekao kontrolne zadatke ili usmena odgovaranja, moraš se dobro „naoružati“, a čime drugim nego znanjem! Sva djeca imaju način na koju uče, ali on ponekad može biti dugotrajan ili neuspješan.

20. oktobar 2014, 12:00

Svi bi se složili da su se načini predavanja I učenja dosta izmijenili. Ranije su nastavnici đacima gradivo prenosili tako što bi im diktirali, što nije slučaj sa modernim učenjem. Cilj modernog načina učenja je učenje na času. Jedna od skoro dosta primjenjena metoda kod učenja je metoda sinteze. Evo kako ovaj način učenja funkcioniše:

Prva faza: Ono što bi prvo trebalo uraditi sa gradivom jeste pročitati ga. Tim postpukom ćete stvoriti jasnu sliku u glavi o čemu taj tekst govori da bi kasnije mogao da odradiš jedan od sledećih koraka.

Druga faza: Nakog uspješno odrađene prve faze, iz teksta bi trebalo izvući sve informacije. Ličnosti i godine ako učite istoriju, nazive jedinjenja ako učite hemiju, fizičke I društvene odlike neke države ako učite geografiju…

Treća faza: U ovoj fazi bi trebalo da odvojiš bitne od nebitnih informacija koje si ranije izdvojio iz teksta. Takođe, ovaj faza će ti biti važna za četvrtu, pretposlednju fazu.

Četvrta faza: Koristeći bitne informacije iz prethodnog postpuka, napiši kraći sastav. Bitno je da taj sastav bude napisan tvojim riječima jer ćeš ga tako najlakše I najbrže savladati.

Peta faza: Sada kada si sve to lijepo odradio, preostajete ti samo da naučiš tvoju verziju lekcije a uspeh će ti biti zagarantovan!

Važna napomena: Nemojte “bubati” napamet lekcije, jer tako naučeno gradivo nema nikakvu svrhu I brzo ćete ga zaboraviti!

Izvor: Prva.rs